Na rynku żywca wieprzowego, po ubiegło-tygodniowych podwyżkach, dziś już spokojnie. Rolnicy ruszyli do punktów skupu, zakładom przestało brakować surowca. Czy równowagę uda się zachować dłużej niż przez kilka dni, nie wiadomo. Bo z jednej strony przetwórcy wspominają o obniżkach na zachodnim rynku, z drugiej pośrednicy tłumaczą ze taniej nie uda się im kupić odpowiedniej ilości świń.
TUCZNIKI wg wbc zł/kg
S 4,52 – 5,30
E 4,37 – 5,20
U 4,17 – 5,00
R 3,97 – 4,80
O 3,67 – 3,90
P 3,47 – 3,70
A jakie ceny dziś proponują rolnikom zakłady. Różnice są spore. Bo poza jakością liczy się: kto, od kogo i ile kupuje. Za najlepszą klasę „S” firmy płacą od 4 i pół złotego nawet do ponad 5 złotych. Ale stawki maksymalne zarezerwowane są dla stałych i dużych dostawców. Takich jak pośrednicy czy grupy producenckie.
Jednak jak wyliczyła komisja cenowa na podstawie informacji z największych zakładów, średnio to i tak o 20 groszy więcej niż tydzień temu.
ŻYWIEC WIEPRZOWY
najczęstsze ceny skupu
3,00 – 3,50 zł/kg
W punktach skupu ceny tuczników tak jak kilka dni temu zaczynają się najczęściej od 3 złotych, kończą na 3 złotych 50 groszach. Ale przetwórcy namawiają rolników do rozliczania się według klasyfikacji poubojowej.
PROSIĘTA zł/parę
targowiska
woj. pomorskie 220 - 280
woj. mazowieckie 220 – 350
woj. podlaskie 220 – 400
woj. małopolskie 235 – 340
woj. świętokrzyskie 250 – 280
woj. kujawsko-pomorskie 250 – 360
Lekkie podwyżki widać też na targowiskach. Coraz trudniej znaleźć parę prosiąt za 200 złotych.