Bezpieczeństwo żywności wzrośnie dzięki nanocząsteczkom
4 stycznia 2010
Maleńkie cząsteczki mogą stać się potężną bronią w walce o bezpieczeństwo żywności, wdług badaczy Uniwersytetu ze stanu Missouri. Zaobserwowali oni, że nanocząsteczki tlenku cynku zachamowują wzrost bakterii E. coli 0157, które są źródłem chorób układu trawiennego oraz zabijają dwa rodzaje grzybów które zakażają owoce.
„ Te rezultaty sugerują, że nanocząsteczki tlenku cynku mogłyby być potencjalnie używane jako efektywny środek antybarketyjny zarówno w zastosowaniach rolnych jak i przy produkcji żywności”, powiedział Mengshi Lin, asystent na wydziale nauk o żywności Uniwersytetu stanu Missouri.
Nanocząsteczki to cząstki których średnica jest mniejsza niż 100 nanometrów.
Te używane w badanich naukowych miały około 70 nanometrów średnicy – około tysiąca razy mniej niż szerokość włosa ludzkiego, wystarczająco dużo by przenikać swoje cele.
Badania pokazały, że nawet mniejsze stężenia tlenku cynku, który jest niedrogi oraz powszechnie dostępny, powoduje powstrzymanie wzrostu grzybów i bakterii, wykazując duży potencjał do zwalczania chorób układu trawiennego.
Nanotechnologia jak dotychczas nie była szeroko stosowana w naukach dotyczących żywności. Jednak w ciągu ostatnich kilku lat śledzili wybuchy epidemii chorób spowodowanych bakteriami znajdującymi się w szpinaku, papryce, melonach lub maśle orzechowym. Epidemie te powodowały zakażanie setek amerykanów oraz w niektórych przypadkach okazywały się fatalne dla zdrowia poszkodowanych. Zarówno hodowcy jak i przemysł ponosił milionowe straty a agencje rządowe stosowały kosztowne metody by śledzić te przypadki.
Następnym krokiem będzie zastosowanie cząstek w sprayu do opryskiwania owoców.