Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Będą badać mleko, mięso i miód

19 czerwca 2012
Dzięki Programowi Rozwój Polski Wschodnie w ramach projektu BIO j Uniwersytet Warmińsko-Mazurskim uruchomił  nowy Ośrodek Oceny Produktów Pochodzenia Zwierzęcego. Skorzysta z niego Wydział Bioinżynierii Zwierząt.

Projekt BIO to jeden z największych projektów uczelni, finansowanych z Programu Rozwój Polski Wschodniej. Kosztował ponad 129 mln zł. Jego celem jest przede wszystkim unowocześnienie wydziału  nauk przyrodniczych. Jednym z  jego elementów było  stworzenie Ośrodka Oceny Produktów Pochodzenia Zwierzęcego na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt, który otwarto 14 czerwca 2012 r.

Ośrodek Oceny Produktów Pochodzenia Zwierzęcego to 3400 metrów kwadratowych obiektów naukowo-badawczych oraz 2400 metrów kwadratowych laboratoriów. Będzie tu pracować i uczyć się tysiąc czterystu studentów wydziału. Kosztował 21,5 mln złotych. Za większą część tej sumy (12 mln zł) kupiono nowoczesną aparaturę do sześciu laboratoriów:
- Laboratorium Analizy i Oceny Jakości Pasz – składają się na nie pracownie analizy i laboratorium zwierzęce, gdzie prowadzone są między innymi badania strawności składników pokarmowych.
- Laboratorium Kriokonserwacji Nasienia – wyposażone w system schładzania i kriokonserwacji nasienia różnych gatunków zwierząt i komory do przechowywania próbek nasienia.
- Laboratorium Monitoringu Jakości i Bezpieczeństwa Produktów Pszczelich – pozwoli nie tylko na badanie jakości miodu, ale także na przygotowywanie różnorodnych pokarmów dla pszczół.
- Laboratorium Oceny Jakości Jaj – będzie służyło do oceny wytrzymałości skorupy i odżywczej wartości jaja, a także do badania technik lęgu piskląt.
- Laboratorium Oceny Mleka Surowego – zajmie się badaniem zależności jakości mleka od wpływu środowiska.
- Laboratorium Oceny Mięsa i Produktów Mięsnych – umożliwi wykonywanie analiz produktów mięsnych zwierząt gospodarskich i łownych, a także praktyczne zaznajomienie się studentów z technologiami przetwórstwa mięsa.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę