Ptak_Waw_CTR_2024

Będą badać mleko, mięso i miód

19 czerwca 2012
Dzięki Programowi Rozwój Polski Wschodnie w ramach projektu BIO j Uniwersytet Warmińsko-Mazurskim uruchomił  nowy Ośrodek Oceny Produktów Pochodzenia Zwierzęcego. Skorzysta z niego Wydział Bioinżynierii Zwierząt.

Projekt BIO to jeden z największych projektów uczelni, finansowanych z Programu Rozwój Polski Wschodniej. Kosztował ponad 129 mln zł. Jego celem jest przede wszystkim unowocześnienie wydziału  nauk przyrodniczych. Jednym z  jego elementów było  stworzenie Ośrodka Oceny Produktów Pochodzenia Zwierzęcego na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt, który otwarto 14 czerwca 2012 r.

Ośrodek Oceny Produktów Pochodzenia Zwierzęcego to 3400 metrów kwadratowych obiektów naukowo-badawczych oraz 2400 metrów kwadratowych laboratoriów. Będzie tu pracować i uczyć się tysiąc czterystu studentów wydziału. Kosztował 21,5 mln złotych. Za większą część tej sumy (12 mln zł) kupiono nowoczesną aparaturę do sześciu laboratoriów:
- Laboratorium Analizy i Oceny Jakości Pasz – składają się na nie pracownie analizy i laboratorium zwierzęce, gdzie prowadzone są między innymi badania strawności składników pokarmowych.
- Laboratorium Kriokonserwacji Nasienia – wyposażone w system schładzania i kriokonserwacji nasienia różnych gatunków zwierząt i komory do przechowywania próbek nasienia.
- Laboratorium Monitoringu Jakości i Bezpieczeństwa Produktów Pszczelich – pozwoli nie tylko na badanie jakości miodu, ale także na przygotowywanie różnorodnych pokarmów dla pszczół.
- Laboratorium Oceny Jakości Jaj – będzie służyło do oceny wytrzymałości skorupy i odżywczej wartości jaja, a także do badania technik lęgu piskląt.
- Laboratorium Oceny Mleka Surowego – zajmie się badaniem zależności jakości mleka od wpływu środowiska.
- Laboratorium Oceny Mięsa i Produktów Mięsnych – umożliwi wykonywanie analiz produktów mięsnych zwierząt gospodarskich i łownych, a także praktyczne zaznajomienie się studentów z technologiami przetwórstwa mięsa.



POWIĄZANE

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Badanie ekspozycji półkowej eLeader Piwa rzemieślnicze już od jakiegoś czasu prz...

Wiosenne kwiaty to jeden z najbardziej wyczekiwanych widoków po długiej, zimowej...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę