Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Banki Żywności: Nie marnujmy jedzenia w święta!

5 stycznia 2016
Święta to prawdziwe wyzwanie dla 39% Polaków. Aż tyle osób przyznało się, we wrześniowym badaniu Banków Żywności do regularnego marnowania jedzenia. Banki Żywności wraz z zaprzyjaźnionymi kucharzami Janem Kuroniem oraz Grzegorzem Łapanowskim radzą jak urządzić pyszne, różnorodne kulinarne święta bez marnowania. W tym celu powstała także aplikacja na smartphony „Nie marnuj”.

Święta - wyzwanie dla 39 % Polaków
(MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 09. 2013 r.)

39 % Polaków regularnie marnuje jedzenie. Jako przyczyny wyrzucania żywności wymieniają:
1. przegapienie terminu przydatności do spożycia
2. przygotowywanie zbyt dużych porcji posiłków
3. zakup złego jakościowo produktu
4. niewłaściwe przechowywanie
5. zbyt duże zakupy

Kucharze - sympatycy Banków Żywności Jan Kuroń i Grzegorz Łapanowski podzielili się pomysłami i wiedzą kulinarną. Na stronie niemarnuje.pl prowadzonej przez Federację Polskich Banków Żywności znajduje się wiele porad ich autorstwa. Stosując się do nich unikniemy marnowania jedzenia w święta.

Przedłuż termin przydatności do spożycia

Zamiast przekraczać termin przydatności do spożycia, można go przedłużyć. Ryby mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia więc trzeba jak najszybciej zająć się nimi po świętach.

 - Dobrym pomysłem jest przerobić je na ryby w zalewie octowej z odrobiną włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego. Z ryb możemy przygotować także zupę rybną, pastę na kanapki, a karpia podać zapiekanego z warzywami. Większość potraw można bez problemu mrozić – pierogi z kapustą, bigos, kapustę z grzybami. Mrożenie świetnie zniosą pierogi i uszka ale także kawałek makowca czy świątecznego keksu. Rybę po grecku możemy zawekować. Za tydzień lub dwa z przyjemnością sięgniemy po te potrawy – mówi Jan Kuroń

Mniej znaczy więcej czyli odpowiednio porcjowanie

Aby tradycji stało się zadość, przygotowujemy 12 potraw i wszystkich chcemy spróbować. Dochowajmy tradycji, ale zróbmy mniejsze, degustacyjne porcje, maksymalnie po 50 g na osobę. 50 gram to na przykład3 łyżki bigosu, 2 pierogi. Wtedy mamy gwarancję, że nie wyrzucimy połowy jedzenia do kosza. – radzi Grzegorz Łapanowski

Dobry produkt jest blisko

Dobrą jakość zapewnią przede wszystkim świeże i naturalne, nieprzetworzone produkty. - Natura sama podpowiada nam co jeść i wykorzystywać w kuchni. Nie przypadkiem kiszona kapusta, suszone grzyby, jabłka, gruszki i orzechy to tak znaczące składniki potraw z wigilijnego stołu. Mamy przecież także długą tradycję marynowania warzyw i grzybów. Teraz właśnie nadchodzi czas kiedy korzystamy z darów lata i jesieni, zamkniętych pieczołowicie w słoikach. – tłumaczy Grzegorz Łapanowski

Sposób na pozostałości ze świątecznego stołu

Po świętach zostaje również wiele wypieków, świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest zrobienie bajaderek. Ciasta, prócz zrobienia słodkiej bajadery możemy wykorzystać do deserów, np. makowiec i sernik rozkruszyć i zalać owocowa galaretką, kutię możemy wykorzystać do upieczenia ciasta drożdżowego. Dobrym pomysłem jest zlanie sosów powstałych podczas pieczenia i zamrożenie ich. Później można je wykorzystać do podrasowania np. bigosu. Korzystajmy z zamrażarek, te w przeciwieństwie do lodówek gdy są zapełnione pobierają mniej energii. Pamiętajmy jednak, że nie powinniśmy mrozić np. pasztetów, a poszczególne produkty mają zalecane terminy długości mrożenia których nie powinniśmy przekraczać. – podpowiada Jan Kuroń

Zaplanuj zakupy i trzymaj się listy

Zakupy zaczynamy od planowania. Najpierw zastanówmy się ile osób odwiedzi nas w święta. Czy sami będziemy kogoś odwiedzać. Przypomnijmy sobie także kulinarne upodobania gości. Warto przygotować dwie listy zakupów. Jedna z produktami trwałymi, które są niezbędne do przygotowywania potraw, takie jak: mąka, cukier, mak, bakalie, olej, soki, napoje, słodycze. Druga lista z produktami świeżymi, które należy kupić bezpośrednio przed przygotowywaniem potraw. Do tych produktów należą: jaj, masło, mięso, wędliny, śmietana, owoce, warzywa, ryby. Pamiętajmy ze święta to nie koniec świata i ze lada moment sklepy zostaną ponownie otwarte więc nie musimy kupić wszystkich zapasów.

Aplikacja „Nie marnuj” – czyli wszystko co musisz wiedzieć, aby nie marnować w święta

Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała specjalną aplikację na smartphony. Aby z niej skorzystać wystarczy w wyszukiwarce swojego telefonu wpisać adres strony: http://mobile.niemarnuje.pl. Dzięki aplikacji możemy błyskawicznie dowiedzieć się ile produktów kupić dla określonej liczby osób, lub na co zwracać uwagę przy zakupie mięs, ryb, pieczywa czy nabiału. Ponadto możne sprawdzić swoją wiedzę na temat marnowania żywności.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę