Jak podała FAMMU/FAPA, w maju br. Australijczycy ubili 2,04 mln sztuk jagniąt, tj. najwięcej od października 2008 r. oraz o 10 proc. lub 180 tys. sztuk więcej niż w maju 2012 r. Wzrost ubojów tych zwierząt był wynikiem kontynuacji niekorzystnych warunków klimatycznych (suszy) w większości regionów produkcyjnych.
Od stycznia do końca maja br. liczba ubojów jagniąt w Australii wyniosła 9,08 mln sztuk, tj. była o 13 proc. lub 1,06 mln sztuk większa niż w analogicznym okresie 2012 r. oraz o 23 tys. sztuk większa niż w podobnym okresie w 1972 r., kiedy odnotowano poprzedni tak wysoki stan ubojów. W I połowie 2013 r. produkcja mięsa jagnięcego w Australii osiągnęła poziom 196,5 tys. ton, przewyższając o 14,4 tys. ton poprzedni rekordowy pułap produkcji zanotowany w I połowie 2009 r.
W maju br. Australijczycy ubili także 837,4 tys. sztuk owiec, tj. o 95 proc. więcej niż przed rokiem. Produkcja mięsa baraniego zwiększyła się o 85 proc. do 17,8 tys. ton. Od początku br. do końca czerwca ubito łącznie w Australii 4,1 mln sztuk owiec, tj. o 85 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Pomimo tak znacznego wzrostu ubojów, poziom ten pozostaje nadal niski, przewyższając tylko w trzech ostatnich latach liczbę ubojów notowanych od 1970 r.