Agencja Rynku Rolnego informowała rolników o trybie uzyskania odszkodowań za epidemię bakterii E.coli - powiadomiła PAP rzeczniczka ARR Iwona Ciechan. Kilka dni temu rolnicy z woj. świętokrzyskiego zarzucili ARR, że nie informowała, jak uzyskać odszkodowanie.
Producenci warzyw z woj. świętokrzyskiego twierdzą, że Agencja Rynku Rolnego nie informowała ich o możliwości uzyskania rekompensat związanych z epidemią E.coli i rozważają złożenie skargi do KE w tej sprawie. Minister rolnictwa zapowiedział, ze sprawdzi, jak ARR informowała rolników.
Ciechan podała w środę PAP, że 21 czerwca rząd przyjął rozporządzenie pozwalające Agencji na wypłatę nadzwyczajnych środków na wsparcie producentów rynków owoców i warzyw. Rozporządzenie zostało opublikowane w 22 czerwca. - Agencja natychmiast opublikowała na swojej stronie internetowej warunki uczestnictwa w programie pomocowym i wzór wniosku o udzielenie wsparcia - poinformowała rzecznik.
O wsparcie mogli ubiegać się rolnicy, którzy w okresie od 26 maja do 30 czerwca w związku z epidemią E.coli wycofali produkty z rynku, nie zbierali plonów albo zebrali niedojrzałe plony. Do 11 lipca rolnicy, którzy tak musieli zrobić, składali w oddziale terenowym ARR wniosek o wsparcie.
- Rekompensaty przysługiwały w przypadku fizycznego dokonania powyższych działań, potwierdzonych kontrolą na miejscu i dotyczyły upraw polowych i szklarniowych - zaznaczyła rzeczniczka Agencji.
Ciechan podkreśliła, że w polskich warunkach nieliczne uprawy polowe kwalifikowały się do wsparcia. - Na przykład przy niezbieraniu warzyw, musiały one być gotowe do zbioru i być odpowiedniej jakości handlowej. Z tego powodu z północnej części kraju nie było praktycznie wniosków dotyczących upraw polowych - podała.
W ramach wsparcia rekompensatom nie podlegały szkody ekonomiczne - wynikające z różnicy pomiędzy cenami osiąganymi przed i po kryzysie spowodowanym epidemią bakterii E.coli - podkreśla Ciechan.
Agencja podkreśla, że jeszcze przed uchwaleniem krajowych przepisów, na stronach internetowych ARR umieściła informację o możliwościach skorzystania z pomocy na podstawie unijnego rozporządzenia z 18 czerwca. - Agencja wysłała też pisma do ponad 40 grup i organizacji producenckich owoców i warzyw, będących w ewidencji ARR, z prośbą o przedstawienie szacunkowych wielkości strat, w związku z planowanym mechanizmem pomocy - poinformowała Ciechan.
- ARR na bieżąco informowała potencjalnych beneficjentów pomocy, poprzez wszystkie dostępne kanały informacyjne tj. prasę, radio, internet i telewizję, zarówno centralne jak też regionalne i lokalne o możliwościach wsparcia i warunkach koniecznych do spełnienia - zaznaczyła rzeczniczka.
Również 16 oddziałów terenowych ARR informacje na ten temat przekazywało do mediów oraz instytucji pracujących na rzecz rolników i producentów - urzędów gmin, starostw Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, izb rolniczych, ośrodków doradztwa rolniczego. - Tak też uczynił oddział terenowy ARR w Kielcach - podkreśliła Ciechan.
Podała, że o wsparciu kryzysowym na rynkach owoców i warzyw Agencja poinformowała PAP w siedmiu komunikatach - pierwszy 24 czerwca, ukazały się 92 artykuły prasowe, w internecie pojawiło się 148 informacji na ten temat. W radio problemowi odszkodowań poświęconych było 147 audycji. W telewizji informacja o pomocy dla rolników ukazała się 73 razy, w tym w TVP INFO 27 czerwca dyżur eksperta ARR - wyliczyła rzeczniczka.
Do Agencji wpłynęło ok. 4,8 tys. wniosków z całego kraju. Polska, obok Hiszpanii, jest największym beneficjentem środków na ten cel - z ogólnej kwoty 227 mln euro pula dla Polski to 46,4 mln euro. Do 22 września wypłacono 65,3 mln zł, a w transzy wysyłanej do czwartku 29 września będzie kolejne 110 mln zł - razem 175,3 mln zł. To ok. 97 proc. środków - podała Ciechan.
Rolnicy z świętokrzyskich powiatów twierdzą, że w urzędach gmin i u sołtysów nie było szczegółowych informacji o rekompensatach. W województwie świętokrzyskim wnioski o pomoc finansową złożyło ok. 1200 producentów rolnych.
Od maja do połowy lipca w Europie i Ameryce Północnej odnotowano ponad 4 tys. przypadków zakażeń bakterią E.coli. W następstwie zakażenia E.coli oraz wystąpienia zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) zmarło ok. 50 osób. Epidemia ograniczyła obroty na europejskim rynku i poważne straty producentów warzyw.
6592916
1