Podstawowym aktem prawa unijnego ustanawiającym przepisy dotyczące soków owocowych i nektarów jest dyrektywa Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. Ten akt prawny kierowany jest do Państw Członkowskich, odpowiedzialnych za jej wdrożenie. W Polsce aktem wykonującym dyrektywę jest rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych, które wejdzie w życie 12 lipca 2004 r. (DzU nr 177, 14.10.2003, poz. 1735)
Fragmenty dyrektywy:
1. (...) W przypadku mieszanek soku owocowego i soku owocowego otrzymanego z koncentratu oraz w stosunku do nektaru owocowego otrzymanego całkowicie lub częściowo z jednego lub większej liczby zagęszczonych produktów, na etykietach zamieszcza się określenia: "wyprodukowano z koncentratu (-ów)" lub "częściowo wyprodukowano z koncentratów". Informację tę umieszcza się blisko nazwy produktu, w sposób dobrze wyróżniający ją w tle, wyraźną czytelną czcionką (art. 3 ust. 6).
2. W przypadku nektarów owocowych na etykietach wskazuje się minimalną zawartość soku owocowego, przecieru owocowego lub jakiejkolwiek mieszanki tych składników, w formie określenia: "zawartość soku: minimum …%". Informację tę umieszcza się w tym samym polu widzenia, co nazwę produktu (art. 3 ust. 7).
3. Załącznik I zawiera nazwy produktów, definicje i właściwości produktów.
4. Załącznik IV zawiera tabelę określającą minimalną zawartość soku i/lub przecieru w nektarach owocowych produkowanych z poszczególnych owoców. Fragmenty tabeli zawierające owoce najczęściej używane do produkcji nektarów:
Nektary owocowe wyprodukowane z: |
Minimalna zawartość soku i/lub przecieru (w proc. na ilość gotowego produktu) |
I. Owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia | |
Czarnych porzeczek | 25 |
Wiśni kwaśnych | 40 |
Malin | 40 |
Morel | 40 |
Truskawek | 40 |
II. Owoców o niskiej kwasowości, papkowatej konsystencji lub wysokiej zawartości substancji aromatycznych, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia | |
Bananów | 25 |
III. Owoców, z których sok nadaje się do bezpośredniego spożycia | |
Jabłek | 50 |
Gruszek | 50 |
Brzoskwiń | 50 |
Owoców cytrusowych z wyjątkiem cytryn i limet | 50 |
Ananasów | 50 |