A_BIO_AGRO_950

Aby do wiosny

13 stycznia 2010
Temperatura w dół, ceny w górę.
Eksperci ostrzegają przed kryzysem żywnościowym wywołanym przez wyjątkowo mroźną i śnieżną zimę. Czy to Europa, czy Stany Zjednoczone wszędzie te same problemy. Rolnicy liczą straty, a klientom w szybkim tempie chudną portfele.

Słoneczna Floryda zaopatruje pół świata w soczyste pomarańcze. Niestety w tym roku z podażą owoców i soku mogą być ogromne problemy, bo wiele sadów zniszczył mróz.

Jodie Johnson - producent cytrusów: całe pokryte lodem, z tych owoców nic już nie będzie.

Eksperci przewidują, że zbiory cytrusów, przez nagły atak zimy, mogą w tym roku być rekordowo niskie, co doprowadzi do rychłego wzrostu cen zarówno świeżych owoców jak i koncentratu.

Równie ciężko jest farmerom na starym kontynencie. Właściciel tego szkockiego gospodarstwa ocenia, że 1/3 zimowych zbiorów jest już zniszczona. A jeśli zima nie odpuści będzie jeszcze gorzej.

Stephen Alambritis, Federacja Małego Biznesu: ceny podstawowych towarów rolnych mogą wzrosnąć nawet o 20%. Duże sieci handlowe jeszcze jakoś zrekompensują sobie zwiększone koszty, mały biznes już nie.

Mróz i śnieg sparaliżował także dostawy. Zarówno surowców do przetwórni, jak i żywności do sklepów.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę