Eksport polskiej wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku był wyższy niż w analogicznym okresie w 2013 r., czyli przed pojawieniem się w Polsce ASF, czyli afrykańskiego pomoru świń. Zmieniły się jednak kierunki eksportu. Polska sprzedaje do Niemiec duże ilości tańszego mięsa, zaś do Stanów Zjednoczonych produkty o wysokiej cenie jednostkowej, dzięki temu wartość tego eksportu jest największa - informuje bank BGŻ BNP Paribas.
Bank, powołując się na analizę wstępnych danych Ministerstwa Finansów, informuje, że w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. Polska wyeksportowała 324,5 tys. t nieprzetworzonego mięsa wieprzowego.
Oznacza to wzrost o 8 proc. w porównaniu do analogicznego okresu w 2015 r. oraz o 17,3 proc. w relacji do pierwszych dziewięciu miesięcy 2014 r. Ta wartość jest też wyższa niż w ostatnim roku przed wystąpieniem w Polsce pierwszych przypadków ASF.
W trzech pierwszych kwartałach 2013 r. Polska wyeksportowała bowiem 321,6 tys. t nieprzetworzonej wieprzowiny.
Istotne zmiany następują w kierunkach eksportu.
O ile w pierwszych dziewięciu miesiącach 2013 r. najwięcej wieprzowiny Polska sprzedała do Chin (36,6 tys. t), to w porównywalnym okresie w kolejnych trzech latach najwięcej mięsa wieprzowego eksportowaliśmy do Włoch. W 2016 r. trafiło tam 43,7 tys. t wieprzowiny, czyli ponad 13 proc. całego eksportu. Na drugim miejscu w latach 2014-2016 plasowały się Niemcy. W 2016 r. na trzecim miejscu znalazł się Hongkong, na czwartym Stany Zjednoczone, a na piątym Czechy.
(PAP)