Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ziołowe przepisy na przedwiośnie

23 grudnia 2015
Trwa trudny dla zdrowia okres przedwiosenny, w którym łatwo o infekcje i ostre stany zapalne dróg oddechowych. W tym czasie uaktywniają się również nasze przewlekłe choroby. Na szczęście, istnieją różnorodne skuteczne sposoby wykorzystania leków roślinnych w walce z chorobami układu oddechowego. Warto poznać je i stosować jako bezpieczną i praktyczną formę walki z katarem, grypą czy zapaleniem oskrzeli.
 
Pragnę polecić Państwu prostą mieszankę ziołową, z której napar może być przyjmowany przez całą rodzinę – począwszy od jej najmłodszych członków, aż po seniorów rodu.
 
Rp.: kwiatu bzu czarnego 40g, owocu bzu czarnego 15g, kwiatostanu lipy 25g, kwiatu głogu 50g, owocu maliny 25g, liścia babki lancetowatej 25g, liścia podbiału 50g, owocu dzikiej róży 50g.
Podane składniki należy połączyć (owoce pokruszyć) i dobrze wymieszać zachowując podane ilościowe proporcje, a całość przechowywać w płóciennym lub papierowym opakowaniu. Zaparzamy 1 łyżkę stołową zmieszanych ziół 200 ml wrzącej wody; napar trzymamy 10 min pod przykryciem, następnie cedzimy i ciepły spożywamy. W zależności od wieku pacjenta i natężenia choroby - przyjmujemy od kilku łyżek (dla maluchów) do 3 szklanek dziennie przepisanego naparu. Przyrządzony napój będzie przyjemny w smaku. Z uwagi na jego łagodne właściwości napotne, powinien być przyjmowany na noc lub w czasie, gdy możemy pozostać w domu.
Wskazana mieszanka wykazuje właściwości przeciwzapalne, napotne, pobudzające odporność ustroju, powlekające drogi oddechowe, tj. ochronne wobec śluzówek, łagodnie uspokajające oraz wzmacniające mięsień sercowy. Wymienione surowce lecznicze obfitują bowiem w rozliczne zespoły związków farmakologicznie czynnych. Do głównych należą: śluzy (o bogatym składzie zwłaszcza w liściach podbiału, babki), olejek lotny (zawierający np. geraniol, farnezol w kwiatostanach lipy), flawonoidy (np. rutozyd kwiatów bzu, witeksyna kwiatów głogu), procyjanidyny, kwasy organiczne (np. fenolokwasy – kawowy, chlorogenowy kwiatu bzu czarnego), wielofenole, garbniki (owoce maliny, liście podbiału), witaminy (głównie C, gr. B – owoców bzu, dzikiej róży).
 
Ponadto, w czasie, gdy powszechnie jesteśmy straszeni niebezpieczeństwem zakażenia wirusem grypy, pragnę przypomnieć Czytelnikom o doskonałych własnościach antyseptycznych przypraw dietetycznych takich jak: czosnek, cebula, tymianek, majeranek, pieprz, goździki, kminek, anyż, jałowiec. Surowce te działają nie tylko skutecznie antyseptycznie wobec wirusów, bakterii, tudzież grzybów, ale pobudzają do walki nasz układ odpornościowy, którego prawidłowa funkcja jest gwarantem naszego zdrowia. Surowce te w okresie zimowo-przedwiosennym powinniśmy szczodrze dodawać do wszystkich możliwych potraw lub zaparzać mlekiem, sokiem z kiszonej kapusty (czosnek lub tymianek z kminkiem) lub przyrządzać grzankę z alkoholem (goździki gotowane z winem lub piwem) zmieszanym z łyżeczką miodu.
 
Zachęcam do korzystania z podanych przepisów, aby być zdrowym i silnym.
 


POWIĄZANE

AleBrowar, jeden z pionierów kraftowej rewolucji piwnej w Polsce, uwarzył w rama...

Ministerstwo Obrony Narodowej poinformowało, że polscy rolnicy będą powoływani n...

Konfiskata samochodów za jazdę po alkoholu miała być skutecznym narzędziem do wa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę