Nawet niewprawni kucharze samodzielnie przygotują aromatyczne oleje i octy, które mogą być wykorzystywane do przyprawiania sałatek i marynat.
Do wyparzonej, najlepiej ozdobnej butelki wystarczy włożyć gałązkę lub dwie wybranego ziela, całość zalać do pełna oliwą lub octem, po czym dokładnie zakorkować i odstawić co najmniej na miesiąc. Do octu najczęściej dodaje się estragon, a także koper i majeranek. Do oliwy - rozmaryn, bazylię, majeranek lub macierzankę. Tak przygotowane aromatyczne octy i oliwy są doskonałym dodatkiem do sosów i sałatek.
Niezwykle smaczne są również ziołowe masła, których wykonanie nie powinno nastręczać trudności. Samodzielnie przygotowane masło estragonowe (dwie łyżki posiekanych ziół na 3 dag masła) będzie znakomitym dodatkiem do potraw z kurczaka.
Z ziół można też zrobić różne popularne mieszanki, np. niezwykle aromatyczne zioła prowansalskie, składające się z rozmarynu, bazylii, tymianku, szałwii, mięty pieprzowej, cząbru, lebiodki i majeranku. Mieszanka jest niezastąpiona przy doprawianiu mięs mielonych, sosów, do zup, sałatek i twarogów. Przygotowana samodzielnie z pewnością przewyższy aromatem zioła ze sklepu.