Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Owady trafią na stoły?

18 lutego 2012
Nadciąga kulinarna rewolucja. Bruksela daje 3 miliony euro na promocję jedzenia owadów. Taka zmiana w menu miałaby rozwiązać problemy z brakiem żywności na świecie.
Jedzenia może zabraknąć, bo ludzi jest coraz więcej. Za czterdzieści lat będzie nas już 9 miliardów. Naukowcy znaleźli antidotum na żywnościowe bolączki świata. To owady. Według specjalistów, niewykluczone, że za kilkadziesiąt lat prażona szarańcza, czy pieczone mrówki zamiast popcornu, nie będą w Europie żadną ekstrawagancją.

A o to przepis na "Pieguski z niespodzianką".

Składniki:
-2 i 1/4 szklanki mąki
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka soli
-1 szklanka miękkiego masła lub margaryny
-3/4 szklanki cukru białego
-3/4 szklanki brązowego cukru
-2 jajka
-350 g pokruszonej czekolady
-1 szklanka prażonych świerszczy

Mąkę, sodę, sól, cukier, masło i jajka wymieszać na jednolitą masę. Dodać pokruszoną czekoladę i uprażone świerszcze. Na końcu uformować kulki i położyć na blachę. Włożyć do gorącego piekarnika i piec ok 10 min.

Smacznego.



POWIĄZANE

AleBrowar, jeden z pionierów kraftowej rewolucji piwnej w Polsce, uwarzył w rama...

Ministerstwo Obrony Narodowej poinformowało, że polscy rolnicy będą powoływani n...

Konfiskata samochodów za jazdę po alkoholu miała być skutecznym narzędziem do wa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę