,,OVOCURA'' - w wolnym tłumaczeniu oznacza ,,jajolecznictwo''
13 października 2012
OVOCURA to prowadzony w Polsce program badawczy, którego celem są wysokospecjalistyczne badania naukowe nad wykorzystaniem bioaktywnych składników jaj do produkcji suplementów diety sprzyjających poprawie zdrowia i jakości życia oraz preparatów biomedycznych stosowanych w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych.
Program realizowany przez Uniwersytet Przyrodniczy oraz Akademię Medyczną we Wrocławiu, finansowany jest z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej.
Inicjatorem programu jest prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Uczony ten jest autorem licznych prac naukowych na temat biosubstancji zawartych w jajach, prowadzi badania, między innymi, nad właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi i przeciwnowotworowymi cystatyny białka jaja oraz jej wpływu na hamowanie tworzenia płytek amyloidowych, które są przyczyną choroby Alzheimera.
Produkcja jaj w Polsce
Krajowa produkcja jaj w 2011 r. stanowi 8,5 % całej unijnej produkcji jaj spożywczych. Polski sektor jaj eksportuje 33% swojej produkcji.
Więcej danych w artykule : Jaja w statystyce: http://www.kipdip.org.pl/article/id/757 .