Tylko dwie filiżanki kawy dziennie mogą znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Do niedawna eksperci byli podzieleni na temat tego napoju. Niektórzy sugerowali, że jest to niebezpieczny środek pobudzający. Korzyści dla zdrowia płynące z kawy potwierdziła ostatnia kompleksowa analiza.
Szwedzcy naukowcy przeanalizowali wyniki wcześniejszych badań w poszukiwaniu odpowiedzi. Zebrali statystyki badań prawie pół miliona osób. Wyniki, opublikowane w American Journal of Epidemology, pokazały, że ludzie pijący dwie filiżanki kawy dziennie są mniej narażeni na skrzep w mózgu.
Naukowcy stwierdzili, że przeciwutleniacze zawarte w kawie mogą chronić naczynia krwionośne w mózgu od szkód wyrządzonych przez tzw. "zły cholesterol", który powoduje pojawianie się zmian miażdżycowych.
Podkreślili jednak, że kawa może zwiększać ciśnienie krwi. - Kawa jest złożoną mieszaniną substancji, które mogą mieć zarówno korzystne jak i szkodliwe skutki – stwierdzili naukowcy.