Według starofińskiego eposu ,,Kawala ‘’ świat powstał z jaja. Z górnej połówki jajka miało powstać niebo , zaś dolna stała się prapoczątkiem ziemi. Kosmogonia mówi, że następnie z żółtka wykształciło się słońce, a białko dało początek księżycowi.
Jajka – symbol życia są najbardziej charakterystycznym elementem Wielkanocy w Polsce. Wchodzą w skład niemal wszystkich świątecznych potraw i są najważniejszym ,specjalnie na tę okazję zdobionym , elementem w koszyczku wielkanocnym. Chrześcijanie adoptowali ten symbol i wpletli w tradycję wielkanocną, by oznaczyć w ten sposób cud zmartwychwstania.
- Jajko to dziś dobro luksusowe na każdą kieszeń. Pod względem żywieniowym jajo zawiera wszystkie składniki żywieniowe poza witaminą C. Za stosunkowo niewielkie pieniądze można więc pozwolić sobie na zdrową żywność nie tylko na święta – mówi Piotr Lisiecki, wiceprezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz - Polacy lubią jajka i spożywają ich sporo – ponad 140 szt. na głowę rocznie. Ale daleko nam do konsumpcji takich nacji jak Japończycy czy Żydzi (ok. 400 jaj na osobę), które to narody cieszą się na świecie opinią dobrze poukładanych i zdolnych. Niemal wszystkie spożywane dziś w Polsce jaja pochodzą z polskich ferm. Import to zaledwie 3-4%.
Podstawowym kryterium jakości jaj jest ich świeżość, dlatego im mają dłuższy termin przydatności do spożycia, tym lepiej. Informują o tym oznaczenia na opakowaniach zbiorczych. Wszystkie inne kryteria jak kolor skorupki czy system chowu z naukowego punktu widzenia nie mają znaczenia. Łatwo dziś o identyfikację fermy za sprawą obowiązkowych oznaczeń. System oznakowań wymagany przepisami wygląda następująco: Obowiązkowe oznaczenia na jajach klasy A przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji (innych nie powinno być w sprzedaży detalicznej): system klatkowy - oznaczenie na skorupie numerem 3,system ściółkowy - oznaczenie na skorupie numerem 2,system wolny wybieg - oznaczenie na skorupie numerem 1,produkcja ekologiczna - oznaczenie na skorupie numerem 0.
Opracował: Obi oba