Osoby na diecie, zamiast sięgać po odchudzające suplementy, powinny zajadać się jagodami. Naukowcy sugerują, że owoce te wpływają na zmniejszenie liczby komórek tłuszczowych w organizmie
Badacze odkryli, że jagody są skuteczne w walce z otyłością, mianowicie przyspieszają lipozę, czyli rozpad komórek tłuszczowych i zapobiegają powstawaniu nowych.
O wpływie jagód na zdrowie mówi się już od dawna. Zapobieganie chorobom serca i cukrzycy typu 2 jest możliwe dzięki dużej zawartości polifenoli w tych owocach. Dzięki najnowszym badaniom okazuje się, że polifenole również wpływają na zmniejszenie liczby komórek tłuszczowych w organizmie.
Dodatkowo polifenole roślinne są w stanie zapobiegać adipogenezie, czyli procesowi odkładania się tkanki tłuszczowej. Na razie doświadczenia zostały wykonane na tkankach myszy, dlatego należy się wstrzymać z nadmiernym optymizmem. Dopiero badania z udziałem ludzi dadzą ostateczne potwierdzenie tego na ile skutecznie polifenole działają z otyłością.
– Wyniki tych badań są obiecujące. Nadal jednak pozostają badania z udziałem ludzi, które wykażą czy nie istnieją żadne skutki uboczne i jaka dawka jest skuteczna w walce z otyłością. Badania dają nadzieję, że jagody mogą pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej w organizmie i zapobiegają jej odkładaniu – tłumaczy kierownik badań Shiwani Moghe z Texas Woman's University w USA.