Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Co będziemy jeść za 50 lat?

3 grudnia 2015
Jak twierdza eksperci rosnąca populacja rodzaju ludzkiego może wymagać adaptacji i zmiany nawyków żywieniowych - podaje portal zmianynaziemi.pl. Na naszych stołach mogą się wkrótce pojawić pieczone świerszcze, pomidory GMO oraz mięso hodowane w laboratorium.
Jak twierdzi WHO (World Health Organization) w ciągu następnych dekad znacznie zwiększy się zapotrzebowanie na żywność. Według niektórych szacunków w ciągu następnych 40 lat może się ono nawet podwoić. Głównym winowajcą takiego stanu rzeczy jest gwałtownie rosnąca liczba ludności. Zgodnie z przewidywaniami najtrudniejsze będzie wyprodukowanie odpowiedniej ilości mięsa. Biorąc pod uwagę fakt, że prawie 70% gruntów rolnych na świecie jest zajęte przez inwentarz żywy, rosnący popyt doprowadzi do wzrostu cen.
Niektórzy twierdzą, że wołowina będzie "kawiorem przyszłości". Produkcja mięsa na hamburgery i steki jest bardzo szkodliwa dla środowiska. Zwierzęta produkują aż 39% metanu emitowanego przez naszą cywilizację. Większość naukowców przyznaje, że jest to nie do utrzymania i trzeba poszukiwać jakichś alternatyw. Jedną z nich ma być tworzenie mięsa w laboratoriach.
Inne rozwiązania są jeszcze bardziej radykalne, bo zakładają zmianę przyzwyczajeń i rozpoczęcie spożywania owadów. Dzięki temu nasze organizmy otrzymają nowe źródło białka. Już obecnie owady stanowią cześć diety Azjatów. To pożywienie ma też to do siebie, że bardzo szybko ulega rozmnożeniu, więc jest efektywniejsze w hodowli.

Na drodze stoi jednak przezwyciężenie niechęci do jedzenia stworzeń z większą ilością nóg niż 4. Z pewnością już wkrótce pojawią się opłacani przez rządy kucharze, którzy będą przekonywali, że owady są smaczne i należy je spożywać gdyż są zdrowe. Najczęściej spożywane owady to świerszcze, larwy, mrówki i jedwabniki.

Druga alternatywa to sztuczne mięso. Można próbować tworzyć je za pomocą zdobyczy współczesnej biotechnologii. Technologia już jest i teraz konieczne jest tylko jej upowszechnienie, co może nastąpić po obniżeniu kosztu produkcji białka w taki sposób. Na razie jest to po prostu wykonalne, ale za drogie. Hamburgery są hodowane z komórek macierzystych byka otrzymanych przez biopsję. Potem tworzy się komórki mięśniowe zwiększając ich wielkość poprzez stymulację elektryczną. W gruncie rzeczy jest to proces podobny do treningu na siłowni tylko jest generowany sztucznie i wzrastający mięsień nie jest napędzany sercem żadnego zwierzęcia.

Zwolennicy wegetarianizmu powiedzą zapewne, że nie trzeba kombinować z hodowlą sztucznego mięsa, bo wystarczy przestać je jeść. Pomijając spory, czy jest to zdrowe i rzeczywiście równoważne źródło pożywienia trzeba wiedzieć, że naukowcy nawet w tym zakresie nie pozostawiają złudzeń sugerując, że przyszłość tkwi w GMO. Dzięki takiej technologii można wyprodukować taniej i więcej żywności. Pytanie tylko czy będzie ona zdrowa. Ostatnie liczne badania wskazują, że spożywanie takiej żywności jest po prostu szkodliwe.
Pewnym rozwiązaniem nieuchronnych problemów żywnościowych może być też wykorzystanie potencjału oceanów. Nie ma co liczyć na przetrzebione ryby. Pewną szansę stanowią skorupiaki, ale ilość krewetek i krabów spada z przełowienia. Dlatego uczeni zwracają się ku algom morskim. Każdy, kto jadł sushi spróbował już alg. Jest to pokarm, który jest łatwy w produkcji jest bogaty w białka, rośnie przez cały rok, a plony mogą być zbierane codziennie.
Rozważania na temat tego, co może jeść wkrótce rosnąca liczebnie ludzkość mogą się wydawać obecnie nieco futurystyczne, ale zmiany na Ziemi zachodzą szybciej niż nam się wydaje i nawet się nie obejrzymy, gdy na naszym stole wylądują hodowane sztucznie kotlety a za przekąskę służyć będą smażone na głębokim tłuszczu świerszcze.


POWIĄZANE

AleBrowar, jeden z pionierów kraftowej rewolucji piwnej w Polsce, uwarzył w rama...

Ministerstwo Obrony Narodowej poinformowało, że polscy rolnicy będą powoływani n...

Konfiskata samochodów za jazdę po alkoholu miała być skutecznym narzędziem do wa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę