europejskie forum rolników 2025

Producenci wieprzowiny stawiają na jakość

3 grudnia 2015
17 maja w hotelu Narvil w Serocku odbyła się inauguracja kampanii „Jakość jest sztuką – spotkania z QAFP”. Pomysłodawcą kampanii – finansowanej ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

W rozmowach prowadzonych przez dziennikarza i miłośnika smacznego jedzenia – Pawła Lorocha, udział wzięli: prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – Wiesław Różański, ambasadorowie akcji – Paweł Królikowski i Piotr Machalica, a także mistrzowie kuchni – Adam Michalski i Dariusz Zahorański.



„System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP daje konsumentom gwarancję – jakości, powtarzalności smaku, walorów smakowych i odżywczych, stuprocentowej zgodności wyrobu z etykietą. Producentom pozwala zaś z powodzeniem utrzymać się na trudnym wewnętrznym i europejskim rynku” – zapewniał w trakcie spotkania prezes UPEMI Wiesław Różański.



Kampania „Jakość jest sztuką – spotkania z QAFP” jest kontynuacją działań UPEMI pod hasłem „Moje wielkie zdrowe grillowanie – Paweł Królikowski rekomenduje” oraz „Piotr i Paweł, czyli QAFP na święta i od święta”. Jej celem jest utrwalenie wśród konsumentów świadomości znaku QAFP, poinformowanie o walorach zdrowotnych i smakowych produktów oznaczonych tym symbolem. W ramach akcji przewidziane są liczne spotkania z konsumentami, udział w zagranicznych targach, a także działania medialne. Ambasadorami kampanii ponownie zostali znani i cenieni aktorzy - Piotr Machalica i Paweł Królikowski.  

„W wielu sklepach w całej Polsce dostępne są produkty z oznaczeniem systemu QAFP. Śmiało możemy się nimi chwalić w Europie i świecie. Ten znak jasno pokazuje nam, co jest naprawdę dobre!” – poinformował Paweł Królikowski, aktor znany między innymi z roli Kusego w serialu „Ranczo”.



Drugi z ambasadorów – Piotr Machalica, koneser i smakosz dobrego jedzenia, potwierdził, że „wyroby ze znakiem QAFP nie są najtańsze, ale lepiej kupić mniej produktu wysokiej jakości, niż nabyć duże ilości żywności, która następnie zostanie wyrzucona.”

Obaj ambasadorowie z przekonaniem informowali gości konferencji, iż wyroby z oznaczeniem QAFP nawiązują do wspaniałych smaków z dzieciństwa, do tradycyjnych metod wytwarzania wędlin.



O walorach odżywczych i smakowych mięsa opowiadali także Mistrzowie Kuchni QAFP – Adam Michalski i Dariusz Zahorański. Wyroby ze znakiem QAFP w przekroju są jednakowej barwy różowo-czerwonej, są lekkie, sprężyste, lekko przerośnięte tłuszczem. Mogli się o tym przekonać wszyscy obecni na spotkaniu, uraczeni wspaniałymi karkówkami i polędwiczkami wyprodukowanymi w systemie.

„Produkty ze znakiem QAFP używane w kuchni są przejawem dążenia do doskonałości. Dzięki nim możemy zaskoczyć naszych klientów, podarować im to, co najlepsze” – przekonywał Mistrz Adam Michalski.

„Gotowanie to sztuka. Trzeba to robić z głową, ale także z sercem. Staramy się przekazywać naszym, uczniom, że w dzisiejszych trendach kulinarnych występują nie tylko słowa molekularny, nouvelle cuisine. Że podstawą jest słowo: jakość!”



Pomysłodawcą kampanii „Jakość jest sztuką – spotkania z QAFP” – finansowanej ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, która w 2009 roku opracowała System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Dotyczy on kulinarnego mięsa wieprzowego, mięsa z piersi kurczaka, indyka i gęsi, a także wędlin drobiowych i wieprzowo-wołowych. Mimo, że system QAFP funkcjonuje na rynku od niedawna, jak wskazują badania przeprowadzone przez MillwardBrown, jest rozpoznawalny wśród 8% konsumentów.

„Jestem pewien, że to dopiero początek i już za rok będziemy dumni z dwucyfrowego wyniku. Naszą aspiracją jest, aby znak znalazł się w pierwszej trójce najbardziej rozpoznawalnych symboli jakości. System QAFP jako pierwszy i jedyny dotyczy różnych produktów – nie tylko mięsa wieprzowego, drobiowego i wędlin. Będziemy go rozszerzać na chleb, owoce, ryby, a nawet słodycze. Ten system będzie kreował przyszłość branży spożywczej w Polsce!” – przekonywał prezes Różański.

O UPEMI

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego to związek pracodawców zrzeszający podmioty branży mięsnej. Jej celem jest reprezentowanie interesów gospodarczych, ochrona prawna oraz kształtowanie jednolitego stanowiska Członków na znaczące dla branży tematy. UPEMI współpracuje z europejskimi i światowymi organizacjami branżowymi i handlowymi. Posiada doświadczenie w nawiązywaniu kontaktów biznesowych i promocji wyrobów mięsnych z Polski na rynkach koreańskim, rosyjskim, chińskim, niemieckim, amerykańskim i wielu innych.

UPEMI aktywnie korzysta ze wsparcia unijnego i krajowego, w ramach środków przeznaczonych na promocję zrealizowała:
- Program „Stół pełen smaków”,
- Polską restaurację na światowej wystawie EXPO 2010 w Szanghaju,
- Festiwal Polskiego Smaku,
- Polską restaurację na berlińskich targach Grune Woche 2011,
- Kampanię „Tradycja, jakość i europejski smak”,
- serię szkoleń dla nauczycieli gastronomii.

Od 2009 realizuje swoje priorytetowe działanie -  System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. W celu jego promocji UPEMI zrealizowała (między innymi z wykorzystaniem środków z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego) szereg kampanii z udziałem Piotra Machalicy i Pawła Królikowskiego, spotkania z konsumentami, degustacje, akcje medialne.  


POWIĄZANE

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę