Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kto pokona szarą strefę

30 czerwca 2006

Weterynaria energiczniej zabrała się do likwidacji szarej strefy w branży mięsnej. Domagają się tego legalnie działające firmy, które obawiają się nie tylko nieuczciwej konkurencji, ale i reperkusji ze strony Unii Europejskiej. Ale sprawa nie jest prosta.

Pierwszym krokiem inspekcji weterynaryjnej do zmniejszenia szarej strefy ma być zbieranie od lekarzy terenowych informacji o zlikwidowanych nielegalnych ubojniach i przetwórniach.

Krzysztof Jażdżewski GLW: To zmusza lekarzy w terenie by uważnie przyglądali się każdemu sygnałowi o nielegalnej ubojni.

Lekarze uważają jednak, że bez donosów o nielegalnym uboju czy przerobie mięsa, szarej strefy nie uda się szybko zlikwidować. Ale o informatorów trudno.

Przedsiębiorcy zwyczajnie boją się. Ci, którzy się odważyli, skarżą się, że kontrole są częstsze ale, w nagrodę, u nich. Narzekają, że inspekcje weterynaryjna i sanitarna odbijają piłeczkę między sobą, a szara strefa nadal ma się dobrze. Tymczasem problemem coraz bardziej interesuje się UE.

Witold Choiński Związek Polskie Mięso RP: W końcu któryś z krajów może powiedzieć, że skoro nie potraficie produkować legalnie, to możemy wam zablokować cały eksport.

Póki co nielegalne ubojnie i przetwórnie kwitną, bo mają wielu odbiorców, szczególnie w regionach najbiedniejszych.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę