Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Ekstrema pogodowe mogą zaszkodzić pastwiskom i produkcji żywności

5 października 2015
Ekstrema pogodowe, np. ulewy i susze oraz ich zmienność mogą zamienić pastwiska w skupiska krzewów, wpływają na wypas bydła i produkcję mięsa. Doświadczenie, które pokazuje skalę tego zjawiska, przedstawiono w "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Ekstremalne zjawiska pogodowe, jak np. ulewy i susze, oraz ich zmienność, wpływają na ekosystemy w nieoczekiwany sposób, np. tworząc grupę "wygranych i przegranych" wśród gatunków roślin i zwierząt, od których uzależniony jest człowiek - piszą autorzy publikacji, naukowcy z Arizona State University.

 
Przeprowadzili oni trwający sześć lat eksperyment, dotyczący wpływu zmienności klimatycznej na pastwiska na terenach pustynnych. W ramach badania na pustyni Chihuahuan w stanie Nowy Meksyk, stworzyli pół setki poletek badawczych. Na każdym z nich przez sześć lat naukowcy symulowali zmienność związaną z opadami, obficie je podlewając - lub zostawiając na pastwę suszy. Naśladowali w ten sposób warunki panujące w występujących naprzemiennie latach suchych i wilgotnych.

 
Według klimatologów taka zmienność (częstsze ekstremalne zjawiska klimatyczne, np. jak susze czy warunki nietypowej wilgoci) czeka nas wraz z postępem globalnego ocieplenia.

 
Okazało się, że w warunkach, w których główną cechą pogody jest jej nieprzewidywalność (występujące naprzemiennie lata suche i mokre) produktywność ekosystemu spada. Głównie dlatego, że ubywa traw, a ich miejsce zajmują krzewy.

 
"W warunkach naprzemiennej suszy i wilgoci, całkiem dobrze miały się krzewy. Ubyło jednak traw, z powodu złej reakcji na lata mokre" - tłumaczy Osvaldo Sala z ASU School of Life Sciences. - Ekosystem pustynnych pastwisk może się szybko zmienić w coś całkiem innego, np. skrub (zdominowany przez wyższe zarośla - PAP). To może mieć poważne konsekwencje dla ludzi, biorąc pod uwagę, że ogromna część ziemi to właśnie pastwiska".

 
Wobec ekstremalnych zjawisk klimatycznych trawy nie radzą sobie tak dobrze, jak krzewy - zauważa Sala. "Dobrze o tym wiedzieć, gdyż hodowcy bydła są uzależnieni od traw ze względu na konieczność wypasu swoich trzód. Kiedy - tak jak tu - zmieni się dostępność usług ekosystemowych, ludzie mogą obserwować zmniejszenie skali produkcji żywności, głównie bydła hodowanego na mięso" - dodaje.

 
"Z tego względu konsekwencje spodziewanej zmienności klimatycznej mogą być jeszcze większe, a ekosystem może całkiem zmienić charakter" - podkreślił inny autor publikacji, Laureano Gherardi ze School of Life Sciences.

 
Część najbardziej dramatycznych zmian na pastwiskach zaszła w późnej fazie badania, co pokazuje, jak ryzykowne jest tworzenie długoterminowych prognoz w oparciu o krótkotrwałe eksperymenty.

POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę