Święta coraz bliżej, a na rynku żywca wieprzowego wciąż przeceny. Tylko za zwierzęta fermowe hodowcy mogą żądać około 3 złotych 70 groszy. Ale takich jest niewile.
Najczęstsza cena tuczników to 3 złote 20 groszy za kilogram. Ale są zakłady, gdzie stawka spadła już poniżej 3 złotych. I nikt nie zagwarantuje, że dalszych obniżek nie będzie. Bo żywca wciąż jest dużo, a już niedługo potrzeby zakładów zamiast rosnąć zaczną spadać.
Zapasy półproduktów są znaczne, a przed świętami potrzebne będą tylko świeże mięsa. Mocna złotówka spowodowała, że dla naszych przetwórców opłacalny stał się import wieprzowiny z zachodniej Europy. A to przy dużej krajowej produkcji oznacza, że jeszcze długo tuczniki nie będą towarem poszukiwanym. Szczególnie, że styczeń i luty to z reguły dla handlu mięsem najgorsze miesiące.
1. tuczniki zł/kg
ceny skupu wg wbc
S 4,15 – 4,90
E 4,14 – 4,75
U 3,95 – 4,49
R 3,75 – 4,12
O 3,34 – 3,73
P 2,84 – 3,34
Tylko w nielicznych zakładach klasa R wyceniana jest powyżej 4 złotych. Nawet najlepsza klasa S Spadła poniżej 5 złotych.
prosięta zł/parę
ceny na targowiskach wg ODR-ów
woj. lubelskie 80 – 180
woj. opolskie 120 – 180
woj. mazowieckie 120 – 220
woj. pomorskie 140 – 220
woj. łódzkie 150 – 210
woj. małopolskie 175 - 230
woj. śląskie 210 – 300
Obniżki cen dotarły także na targowiska. Mimo to popyt na prosięta coraz mniejszy. Najtaniej nadal na Lubelszczyźnie, najdrożej już tradycyjnie na Śląsku.