Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Trzoda chlewna

9 lutego 2010
O ile to pocieszenie, ceny skupu trzody chlewnej przestały spadać.
Dziś zdecydowana większość zakładów mięsnych utrzymała cenniki na poziomie z ubiegłego tygodnia. Tylko nieliczni zdecydowali się na niewielkie obniżki jeszcze przed weekendem. Jednak jak przekonują przetwórcy, ceny raczej nie powinny już maszerować w dół, ale gwarancji oczywiście nikt nie daje...

Nadzieje producentom daje za to, nieco większa niż dotychczas, sprzedaż mięsa i gotowych wyrobów. Trudno mówić o jakimś wyraźnym wzroście popytu, ale zamówienia ze strony sieci handlowych w każdym bądź razie nie słabną.

A to, jak na tą chwilę bardzo dużo – komentują eksperci. Popatrzmy jak kształtują się dzisiaj ceny skupu trzody w zakładach mięsnych. Średnie, a zarazem najczęstsze stawki za najwyższą klasę „S” nie przekraczają 4 złotych 40 groszy za kilogram. Klasa „R” poniżej 4 złotych to już standard.

TUCZNIKI     wg wbc    zł/kg
S 4,30 – 4,50
E 4,24 – 4,50
U 4,00 – 4,23
R 3,50 – 3,97
O 3,05 – 3,54
P 2,68 – 3,34

Jeżeli chodzi o handel prosiętami, wyraźne przeceny widać na targowiskach. Ale to przede wszystkim „zasługa” niesprzyjającej pogody. Najczęściej stawki minimalne zaczynają się od 200 złotych za parę.

PROSIĘTA    zł/parę
TARGOWISKA
woj. opolskie           200 – 270
woj. świętokrzyskie     200 – 260
woj. kujawsko-pomorskie 220 - 260
woj. pomorskie          220 – 300
woj. podlaskie          220 – 360
woj. mazowieckie        230 – 300
woj. małopolskie        230 – 390


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę