Na wczorajszym przetargu agencyjne mięso cieszyło
się nieco większym popytem, niż w tygodniu przedświątecznym, ale i tak sprzedaż
była niewielka.
Z prawie 7500 ton półtusz wieprzowych na eksport, nabywców
znalazło jedynie 220 ton, i to w większości na wysyłkę w stanie
nieprzetworzonym.
Nadal panuje zastój na rynku wołowiny. Na zamówienia trzeba poczekać jeszcze tydzień – mówią przetwórcy. W niektórych rejonach kraju brakuje żywca.
Na południu kraju ubojnie płacą za byki do 3,70 zł za kilogram. W województwach centralnych i na wschodzie ceny są o kilkadziesiąt groszy niższe. Około 4 złotych za kilogram można otrzymać tylko za bydło ras mięsnych.
Gdy brakuje byków, zakłady skupują jałówki, a nawet wyjątkowo tanie krowy rzeźne – tych jest pod dostatkiem, mimo, że wiosną podaż maleje, bo spadają koszty utrzymania zwierząt.
Ceny żywca wołowego są stabilne już kolejny sezon i zdaniem ekspertów w tym roku nic się nie zmieni.
MŁODE BYDŁO |
zł / kg |
woj. świętokrzyskie |
3,00 - 3,70 |
woj. kujawsko - pomorskie |
3,20 - 3,40 |
woj. podlaskie |
3,30 - 3,50 |
woj. podkarpackie |
3,50 - 3,70 |
We wszystkich województwach buhaje skupowane są powyżej 3 zł za kilogram.
Średnio o 10 – 20% tańsze są jałówki
W woj. kujawsko –
pomorskim za krowy rzeźne 3. klasy rolnicy dostają tylko 1 zł za kilogram. Cena
maksymalna to 1,70 zł/kg.
KROWY RZEŹNE |
zł / kg |
woj. kujawsko - pomorskie |
1,00 - 1,40 |
woj. małopolskie |
1,40 - 1,50 |
woj. podkarpackie |
1,50 - 1,60 |
woj. podlaskie |
1,50 - 1,70 |