Na wczorajszym przetargu agencyjne mięso cieszyło 
się nieco większym popytem, niż w tygodniu przedświątecznym, ale i tak sprzedaż 
była niewielka.
Z prawie 7500 ton półtusz wieprzowych na eksport, nabywców 
znalazło jedynie 220 ton, i to w większości na wysyłkę w stanie 
nieprzetworzonym.         
        
   
Nadal panuje zastój na rynku wołowiny. Na zamówienia trzeba poczekać jeszcze tydzień – mówią przetwórcy. W niektórych rejonach kraju brakuje żywca.
Na południu kraju ubojnie płacą za byki do 3,70 zł za kilogram. W województwach centralnych i na wschodzie ceny są o kilkadziesiąt groszy niższe. Około 4 złotych za kilogram można otrzymać tylko za bydło ras mięsnych.
Gdy brakuje byków, zakłady skupują jałówki, a nawet wyjątkowo tanie krowy rzeźne – tych jest pod dostatkiem, mimo, że wiosną podaż maleje, bo spadają koszty utrzymania zwierząt.
Ceny żywca wołowego są stabilne już kolejny sezon i zdaniem ekspertów w tym roku nic się nie zmieni.
| MŁODE BYDŁO | zł / kg | 
| woj. świętokrzyskie | 3,00 - 3,70 | 
| woj. kujawsko - pomorskie | 3,20 - 3,40 | 
| woj. podlaskie | 3,30 - 3,50 | 
| woj. podkarpackie | 3,50 - 3,70 | 
We wszystkich województwach buhaje skupowane są powyżej 3 zł za kilogram. 
Średnio o 10 – 20% tańsze są jałówki
W woj. kujawsko – 
pomorskim za krowy rzeźne 3. klasy rolnicy dostają tylko 1 zł za kilogram. Cena 
maksymalna to 1,70 zł/kg.
| KROWY RZEŹNE | zł / kg | 
| woj. kujawsko - pomorskie | 1,00 - 1,40 | 
| woj. małopolskie | 1,40 - 1,50 | 
| woj. podkarpackie | 1,50 - 1,60 | 
| woj. podlaskie | 1,50 - 1,70 |