W UE jest ponad 1,5 miliona gospodarstw utrzymujących bydło, zarówno mleczne jak i mięsne, w ilości ogólnej wynoszącej około 59 milionów osobników (tzw. “sztuk dużych” – z ang. LSU).
Połowa z nich posiada powierzchnię mniejszą niż 20 ha i utrzymuje zwykle nie więcej niż 20 “sztuk dużych”. Stad mniejszych niż 5 “sztuk dużych” najwięcej jest w Portugalii (72%), Grecji (46%), Włoszech (38%) i Hiszpanii (33%), natomiast w krajach Beneluksu i Zjednoczonego Królestwa 20% gospodarstw posiada ponad 100 “sztuk dużych” bydła.
Ponad 60% farm, czyli około 900 tys. jednostek, zlokalizowanych jest na terenach o niekorzystnych warunkach gospodarowania (z ang. LFA).
Spośród 730 000 gospodarstw utrzymujących 20,6 miliona krów mlecznych,
463 000 (63%) uznawanych jest za specjalistyczne, ponieważ 2/3 swego dochodu
uzyskują ze sprzedaży mleka.
Średnia wielkość stada wynosi w krajach UE 28 “sztuk dużych”, choć ponad 2/3 gospodarstw w Grecji, Austrii i Portugalii, a połowa w Hiszpanii i Włoszech utrzymuje poniżej 10 osobników, ale z drugiej strony 12% duńskich i 25% brytyjskich gospodarstw posiada więcej niż 100 sztuk.
Gospodarstwa specjalistyczne obejmują 74% całego rynku mleka w UE i zwykle
utrzymują poniżej 20 sztuk w Niemczech, Francji i Zjednoczonym Królestwie;
powyżej 50 we Włoszech, Luksemburgu i Holandii i od 20 do 50 w innych krajach
członkowskich.
Ilość gospodarstw (w tys.) |
Ilość krów mlecznych w 1 gospodarstwie |
Ilość gospodarstw specjalist. (w tys.) |
Ilość krów mlecznych w 1 gospodarstwie specjalist. | |
UE 15 |
730 |
28 |
463 |
33 |
Belgia |
18 |
34 |
9 |
43 |
Dania |
11 |
57 |
9 |
63 |
Niemcy |
153 |
31 |
92 |
32 |
Grecja |
12 |
13 |
2 |
34 |
Hiszpania |
78 |
16 |
47 |
21 |
Francja |
128 |
33 |
75 |
35 |
Irlandia |
32 |
37 |
26 |
41 |
Włochy |
82 |
23 |
55 |
30 |
Luksemburg |
1 |
37 |
1 |
38 |
Holandia |
35 |
47 |
27 |
55 |
Austria |
77 |
9 |
48 |
10 |
Portugalia |
33 |
11 |
14 |
20 |
Finlandia |
24 |
15 |
22 |
16 |
Szwecja |
14 |
32 |
13 |
33 |
Zjednoczone Królestwo |
32 |
73 |
25 |
79 |