A_BIO_AGRO_950

Polscy rolnicy wydają coraz więcej na nawozy. Duże gospodarstwa stosują podobne ilości co rolnicy w krajach Europy Zachodniej

Krajowy rynek środków ochrony roślin, nasion oraz nawozów w ostatnich latach rósł w dwucyfrowym tempie. Tendencja ta ma się utrzymywać również w przyszłości, mimo że roczne wahania mogą być znaczące ze względu na warunki pogodowe. W tym roku wyzwaniem dla rolników i firm agrotechnicznych będzie wdrażanie dyrektyw unijnych, które mają na celu ograniczenie wpływu nawozów na środowisko naturalne.

14 stycznia 2016

Analitycy: Polska poradziła sobie z rosyjskim embargiem

Polska poradziła sobie z rosyjskim embargiem znajdując klientów na nowych rynkach - oceniają analitycy w najnowszym raporcie Market Monitor, przygotowanym przez wiodącego ubezpieczyciela należności na świecie firmę Atradius.

13 stycznia 2016

UE: CENY ZBÓŻ NADAL POD PRESJĄ PODAŻY

Koniec ubiegłego roku i początek nowego przyniósł kontynuację zniżkowych tendencji na rynku zbożowym.  Notowania  pszenicy  w  kontrakcie  marcowym  na Euronext pod  koniec  pierwszego tygodnia  stycznia  br.  wyniosły  170,75  EUR/tonę,  a  kukurydzy  159,75 EUR/tonę.  W  przypadku pszenicy jest to poziom cen najniższy w historii tego kontraktu, a dla kukurydzy –od mniej więcej października 2014 roku.

13 stycznia 2016

Dziki do odstrzału

W tym sezonie znacznie wzrosły limity odstrzału dzików, ale rolnicy twierdzą, że to i tak za mało - informuje "Nasz Dziennik".

13 stycznia 2016

Spada spożycie pieczywa. W ubiegłym roku Polacy zjedli o 2,5 kg pieczywa mniej niż w 2014

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W 2015 roku spożycie wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku. Na malejąca konsumpcję wpływa przede wszystkim moda na zdrowe odżywianie i niska świadomość na temat zdrowych gatunków pieczywa. Problemem jest także niska jakość niektórych produktów.

12 stycznia 2016

Coraz więcej polskiej żywności za granicą

Polski eksport żywności za cały rok 2015 prawdopodobnie przekroczy próg 25 miliardów euro (w 2014 było to 21,3 mld euro). Najwięcej naszej żywności jedzie do krajów UE, w szczególności Wielkiej Brytanii i Niemiec. Wzrost sprzedaży zanotowano także do krajów Azji i Afryki - wynika z najnowszego raportu Market Monitor, przygotowanego przez Atradius, ubezpieczyciela należności.

12 stycznia 2016

Perspektywy uprawy jęczmienia jarego

W Polsce uprawia się głównie jarą formę jęczmienia, która w ogólnej strukturze zasiewów zbóż zajmuje niewiele ponad 10%. Jęczmień ozimy uprawiany jest jedynie na powierzchni około 200 tys. ha.

12 stycznia 2016

Perspektywy uprawy jęczmienia jarego

W Polsce uprawia się głównie jarą formę jęczmienia, która w ogólnej strukturze zasiewów zbóż zajmuje niewiele ponad 10%. Jęczmień ozimy uprawiany jest jedynie na powierzchni około 200 tys. ha.

12 stycznia 2016

O rolnictwie ekologicznym

Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się w czwartek z przedstawicielami organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej.

11 stycznia 2016

Na Zalewie Wiślanym ruszyły trzcinowe żniwa

Utrzymujące się od tygodnia ujemne temperatury sprawiły, że na Zalewie Wiślanym mogły rozpocząć się żniwa trzciny strzechowej. Niegdyś trzcinowe dachy w Polsce były synonimem biedy i zacofania, obecnie wróciły do łask, pojawiają się na stylowych obiektach.

11 stycznia 2016
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę