Krajowy rynek środków ochrony roślin, nasion oraz nawozów w ostatnich latach rósł w dwucyfrowym tempie. Tendencja ta ma się utrzymywać również w przyszłości, mimo że roczne wahania mogą być znaczące ze względu na warunki pogodowe. W tym roku wyzwaniem dla rolników i firm agrotechnicznych będzie wdrażanie dyrektyw unijnych, które mają na celu ograniczenie wpływu nawozów na środowisko naturalne.
Polska poradziła sobie z rosyjskim embargiem znajdując klientów na nowych rynkach - oceniają analitycy w najnowszym raporcie Market Monitor, przygotowanym przez wiodącego ubezpieczyciela należności na świecie firmę Atradius.
Koniec ubiegłego roku i początek nowego przyniósł kontynuację zniżkowych tendencji na rynku zbożowym. Notowania pszenicy w kontrakcie marcowym na Euronext pod koniec pierwszego tygodnia stycznia br. wyniosły 170,75 EUR/tonę, a kukurydzy 159,75 EUR/tonę. W przypadku pszenicy jest to poziom cen najniższy w historii tego kontraktu, a dla kukurydzy –od mniej więcej października 2014 roku.
W tym sezonie znacznie wzrosły limity odstrzału dzików, ale rolnicy twierdzą, że to i tak za mało - informuje "Nasz Dziennik".
Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W 2015 roku spożycie wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku. Na malejąca konsumpcję wpływa przede wszystkim moda na zdrowe odżywianie i niska świadomość na temat zdrowych gatunków pieczywa. Problemem jest także niska jakość niektórych produktów.
Polski eksport żywności za cały rok 2015 prawdopodobnie przekroczy próg 25 miliardów euro (w 2014 było to 21,3 mld euro). Najwięcej naszej żywności jedzie do krajów UE, w szczególności Wielkiej Brytanii i Niemiec. Wzrost sprzedaży zanotowano także do krajów Azji i Afryki - wynika z najnowszego raportu Market Monitor, przygotowanego przez Atradius, ubezpieczyciela należności.
W Polsce uprawia się głównie jarą formę jęczmienia, która w ogólnej strukturze zasiewów zbóż zajmuje niewiele ponad 10%. Jęczmień ozimy uprawiany jest jedynie na powierzchni około 200 tys. ha.
W Polsce uprawia się głównie jarą formę jęczmienia, która w ogólnej strukturze zasiewów zbóż zajmuje niewiele ponad 10%. Jęczmień ozimy uprawiany jest jedynie na powierzchni około 200 tys. ha.
Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się w czwartek z przedstawicielami organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej.
Utrzymujące się od tygodnia ujemne temperatury sprawiły, że na Zalewie Wiślanym mogły rozpocząć się żniwa trzciny strzechowej. Niegdyś trzcinowe dachy w Polsce były synonimem biedy i zacofania, obecnie wróciły do łask, pojawiają się na stylowych obiektach.