Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wiadomość

16 października 2007

NAUKA KREATOREM JAKOŚCI W PRODUKCJI ZBÓŻ


W przypadku roślin uprawnych o podstawowym znaczeniu dla bezpieczeństwa żywnościowego kraju, jakimi są zboża, wysoka plenność, jakość i odpor­ność na stresy biologiczne i fizyczne od lat należą do podstawowych kierunków polskiej hodowli. Znaczenie jakości i odporności na stresy we współczesnej hodowli roślin uprawnych ciągle wzrasta. Wynika to z zaspokoje­nia potrzeb żywnościowych kraju i Europy, a wręcz nad­miaru produkowanej żywności. Limitowanie powierzch­ni upraw wielu gatunków roślin uprawnych (zboża, bu­raki cukrowe) staje się koniecznością. W tej sytuacji rola plonu w hodowli maleje, natomiast wzrasta znaczenie hodowli jakościowej, niejednokrotnie ściśle wiążącej się z hodowlą odpornościową. Oba te kierunki hodowli odgrywają niepoślednie znaczenie w propagowanym od kilku lat, także w Polsce, rolnictwie zrównoważonym, przyjaznym dla środowiska i wykorzystującym naturalne zasoby w stopniu optymalnym dla produkcji tzw. zdrowej żywności poszukiwanej przez nowoczesne, szczególnie bogate społeczeń­stwa, które nie chcą dalej akceptować żywności skażonej pozostałościami pestycydów czy też metabolitami patogenów. Wymóg ten reguluje znowelizowana ustawa o warun­kach zdrowotnych żywności i żywienia z 2003 r. zgodna z Dyrektywą UE 93/43.


Priorytety polskiej hodowli zbóż


Związki przyczynowe między jakością produkowanej na bazie ziarna zbóż żywno­ści, sposobem żywienia a zdrowiem człowieka spowodowały znaczny wzrost wyma­gań jakościowych, w tym zwłaszcza w odniesieniu do ziarna, jako surowca dla celów spożywczych i paszowych. Dotyczy to producentów żywności i pasz w Polsce oraz w krajach unijnych. Fakt ten stawia nowe wyzwanie hodowcom: podnoszenia jakości produktów roślinnych już na etapie hodowlanym. Priorytety hodowlane mogą być de­finiowane zależnie od potrzeb gospodarczych czy społecznych, a także gatunku ro­śliny uprawnej. Stanowienie takich priorytetów nie jest niczyją wyłącznością. Są one dziełem wspólnym nauki, praktycznej hodowli i społeczeństwa coraz wyraźniej artyku­łującego swoje potrzeby.


Dla przykładu Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, jako kreator postępu biolo­gicznego, oddziałuje na jakość i bezpieczeństwo żywności już na samym początku łańcucha żywnościowego. Misją IHAR jest tworzenie naukowych podstaw dla pol­skiej hodowli roślin uprawnych. Instytut, zajmując się badaniami na rzecz hodowli i nasiennictwa, bez wątpienia stanowi ważne ogniwo zarówno w łańcuchu żywno­ściowym, jak i w transmisji wiedzy podstawowej, tworzonej przez naukę uczelnianą i PAN-owską, do praktyki rolniczej, w tym hodowlanej i nasiennej. Co więcej, Insty­tut wiedzę tworzoną w innych ośrodkach krajowych i zagranicznych nie tylko czyni bardziej przyjazną i przystosowaną do praktycznego użytku, ale wprowadza także rozwiązania własne, unikalne i dostosowane do krajowych warunków. Nowa jakość w hodowli i nasiennictwie jest tworzona w wyniku realizacji przez Instytut programów naukowych na rzecz wspierania branży hodowlano-nasiennej. Instytut już na począt­kowym etapie hodowli dostarcza materiałów wyjściowych o cechach i parametrach spełniających potrzeby hodowli praktycznej uwzględniającej zapotrzebowanie spo­łeczne na określony produkt roślinny, w tym ziarno zbóż. Priorytety hodowlane sta­nowione przez IHAR uwzględniają maksymę Hipokratesa, iż „żywność jest lekiem, lek jest żywnością”, transponowaną na potrzeby współczesnych rozwiniętych spo­łeczeństw, dążących do poprawy jakości życia przez zdrowe, racjonalne i bezpiecz­ne odżywianie się. Wyrazem tych potrzeb jest ustanowienie przez Unię Europejską priorytetu nr 5: „Jakość i bezpieczeństwo żywności” w 6 Programie Ramowym. Prio­rytet ten odnosi się do wszystkich ogniw łańcucha żywnościowego i integruje obsza­ry badawcze, poczynając od pierwotnej produkcji żywności i paszy w różnego typu gospodarstwach przez przetwórstwo, dystrybucję, konsumpcję i ochronę środowi­ska włącznie. Technologie produkcji roślinnej mają być podporządkowane przede wszystkim zabezpieczeniu środowiska naturalnego przed skażeniami pochodzenia rolniczego. Biorąc pod uwagę wieloletnie doświadczenie metodyczne i naukowe w realizowanych programach badawczo-hodowlanych, Instytut pełni także rolę do­radcy naukowego w rozwiązywaniu szeregu zagadnień dotyczących nie tylko two­rzenia, ale i wykorzystania postępu biologicznego (w tym wartości użytkowej pro­duktów roślinnych) wspierającego działalność służb publicznych.


Tworzenie nowej zmienności genetycznej, nowej jakości, wysokich technologii, a także monitorowanie i ocena potrzeb hodowli roślin rolniczych, w tym zbóż, pod względem wartości użytkowej i tolerancyjności na stresy środowiska oraz opraco­wywanie i wdrażanie metod oceny jakości należą do podstawowych zadań Instytutu. Wszakże należy pamiętać, że wartość użytkowa ziarna zbóż zależy nie tylko od poten­cjału genetycznego odmian, ale także środowiska, w którym jest ono produkowane i przechowywane oraz od sposobów jego przetwarzania. Z tymi ostatnimi, pozabio­logicznymi czynnikami oddziałującymi na jakość zirana zbóż nie jest u nas jeszcze najlepiej. Należy jednak odnotować, że w ostatnich latach w tym względzie wiele się poprawiło, między innymi albo głównie dzięki działalności „BIN” Sp. z o.o. z Aleksn­drowa Kujawskiego. Charakterystyka czynników pozabiologicznych nie jest jednakże przedmiotem niniejszego artykułu.


Nowa jakość w hodowli zbóż


Selekcjonowanie w kierunku wysokiej jakości cech użytkowych zostało przyjęte za kierunek priorytetowy w procesie hodowlanym roślin uprawnych, w tym roślin zbożo­wych. Jednocześnie należy zaznaczyć, iż jest to najtańszy sposób podnoszenia ja­kości. Każdego roku do krajowego rejestru odmian prowadzonego przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych wpisywane jest regularnie, począwszy od 2001 r., po ponad 20 odmian zbóż (tabela 1). W sumie w RO 2004 znajdowało się 236 odmian zbóż. Do najliczniejszych należały odmiany pszenicy ozimej i jęczmienia jarego. W 2004 r. odmiany wpisane do rejestru krajowego znalazły się także w katalo­gach Unii Europejskiej.


Tabela 1. Liczba odmian zbóż w krajowym rejestrze ogółem oraz wpisywanych
w poszczególnych latach od 1998 roku

Gatunek

zboża

Ogółem

w RO 2004

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

Pszenica jara

29

0

2

2

4

5

3

2

Pszenica ozima

52

3

3

3

7

3

8

9

Jęczmień jary

45

5

6

3

7

2

5

5

Jęczmień ozimy

15

1

1

0

1

3

3

1

Owies jary

29

1

4

5

2

3

2

2

Pszenżyto jare

7

1

1

0

0

0

0

2

Pszenżyto ozime

28

2

2

3

4

4

1

1

Żyto jare

1

0

1

0

0

0

0

0

Żyto ozime

30

2

4

2

2

4

4

3

RAZEM

236

15

24

18

27

24

26

25



Od końca lat 90. ubiegłego wieku następuje zdecydowany wzrost oferty odmian pszenicy ozimej o wysokiej jakości ziarna, przydatnych dla przetwórstwa. W ostatnich latach zarejestrowano cały szereg nowych odmian chlebowych i jakościowych, za­pewniających uzyskiwanie mąki o parametrach technologicznych, pożądanych przez przemysł przetwórczy, dobrze plonujących i o dobrej zdrowotności, np. Zyta, Nutka, Sukces, Rubens czy Rywalka, które mogą skutecznie konkurować z odmianami firm zachodnich. Jak wynika z danych SDOO postępowi w zakresie poprawy jakości wy­piekowej ziarna towarzyszy pogorszenie się mrozoodporności (po kilku łagodnych zi­mach – niedocenianej cechy).


O wykorzystaniu istniejącego potencjału decyduje sprawność funkcjonowania nasiennictwa i poziom stosowanej agrotechniki. W produkcji nasiennej pszenicy ozimej po krótkim okresie wzrostu w połowie lat 90., podobnie jak i w innych ga­tunkach roślin rolniczych, przeważają tendencje spadkowe. Przyczyną malejącej produkcji jest niewielki popyt na nasiona, szczególnie w bieżącym roku. Wyjątek stanowiły odmiany jakościowe pszenicy, których udział w produkcji szybko wzra­stał. Zwiększył się także udział mieszańców żyta w produkcji nasiennej. W dalszym ciągu odmiany
niemieckie należą tutaj do dominujących.


W hodowli jęczmienia jarego szczególny nacisk położono na formy browarne, tak aby sprostać rosnącym wymaganiom przemysłu piwowarskiego. W efekcie dużej kon­kurencji w tym kierunku hodowli, postęp w plonowaniu form browarnych był większy niż pastewnych i stąd plony obydwu form są porównywalne.


Spośród odmian zbóż wnoszących nową jakość do produkcji trzeba również odno­tować uzyskanie krajowych, bezłuskowych odmian jęczmienia i owsa.


Sprzyja temu stosowanie w hodowli nowych, wydajniejszych technologii hodowli i produkcji, jakie stwarzają osiągnięcia w biologii molekularnej – stosowanie technolo­gii rekombinacyjnej DNA czy wspomaganie selekcji markerami molekularnymi.


Już obecnie można stwierdzić wzrost znaczenia postępu biologicznego, jako czynnika wzrostu plonów. W latach 1951-1970 na pierwszym miejscu wśród czyn­ników wzrostu produkcyjności wymieniano nawożenie (47% udziału we wzroście), a następnie ochronę roślin (22%) i postęp biologiczny (18%). Natomiast w latach 1971-1990 udział postępu biologicznego we wzroście produkcji roślinnej przekro­czył 50%. Według badań prowadzonych w Wielkiej Brytanii udział czynnika odmia­nowego we wzroście plonów zbóż w okresie 1947-1983 mieścił się w przedziale 24-49 kg/ha/rok, co odpowiada 40-60% udziałowi czynnika biologicznego w zależ­ności od gatunku. Podobne wartości, ponad 50%, podawane są dla rolnictwa ame­rykańskiego. Niższe wartości udziału czynnika odmianowego stwierdzono w Mek­syku – 28%.


Badania w IHAR, prowadzone na podstawie wyników doświadczeń odmiano­wych i danych ankietowych z gospodarstw produkujących na rynek, potwierdza­ją rosnące znaczenie czynnika odmianowego we wzroście plonowania zbóż. Co­roczny przyrost plonów z tytułu wprowadzania nowych odmian jest zróżnicowany dla poszczególnych gatunków. Średnia wielkość postępu w hodowli zbóż (ważo­na udziałem gatunku w zasiewach) w okresie 1966-1999 wynosiła 25,1 kg/ha/rok, a w ostatnim pięcioleciu 24,7 kg. Utrzymuje się zróżnicowanie tempa postępu ho­dowlanego w poszczególnych gatunkach. Od połowy lat 80. udział hodowli we wzroście plonów pszenicy zwiększa się i oceniany jest na ponad 40%. Najwięk­sze wartości stwierdzono dla pszenżyta ozimego i pszenicy – odpowiednio po 49,1 i 40,1 kg/ha rocznie. Niższe było tempo wzrostu plonów jęczmienia, gdzie bardziej istotny czynnik niż plon stanowiła kwestia jakości surowca. Po uwzględnieniu wiel­kości produkcji poszczególnych gatunków zbóż największy udział we wzroście plo­nowania, wynikającym z prac hodowlanych, miała pszenica ozima oraz żyto, jęcz­mień jary i owies.


Punkt wyjścia dla określenia wzrostu plonowania stanowią plony odmian w do­świadczeniach odmianowych wyrażone jako odchylenie od odmiany wzorcowej. Po­nadto, badania ankietowe wskazują, że nowe odmiany trafiają do najlepszych gospo­darstw, gdzie dodatkowo wysiewane są na najlepszych stanowiskach. Wzrost plonów w znacznym stopniu spowodowany jest także wzrostem poziomu czynników agro­technicznych.
 

Pliki do pobrania


POWIĄZANE

WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE 26.07.2023 Pszenica ozima Chevignon 12,747 t/ha Gospodar...

USDA opublikowała miesięczny raport, który zawiera dane dotyczące amerykańskiego...

Zabieg T2 to obowiązkowy element programu ochrony fungicydowej zbóż. Najlepiej, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę