Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wytrawna żurawina

29 sierpnia 2003

Żurawina kojarzy się z żurawiem nie bez powodu, bowiem ptaki uwielbiają owoce tej rośliny, a jej kwiaty przypominają zarys głowy żurawia. Na wschodzie żurawina nazywana jest ... klukwą.

Chroni pęcherz
Przez Indian owoce żurawiny stosowane były jako lek przyspieszający gojenie ran oraz przeciwko infekcjom układu moczowego.

Również lekarze od dawna byli świadomi, że żurawiny zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji pęcherza. W soku żurawin wykryto substancje przypominające budową teflon, które, osiadając na ściankach pęcherza, tworzą płaszcz chroniący przed bakteriami. Osobom cierpiącym na nawrotowe zapalenie pęcherza wystarczy podawać jedną szklankę soku z żurawin dziennie. W sezonie sok można zastąpić świeżymi owocami dodawanymi do sałatek. 

Ale uwaga: chorzy na kamicę nerkową lub mający skłonności do kamicy , z powodu dużej zawartości kwasu szczawiowego w owocach, zanim rozpoczną kurację, powinni poradzić się lekarza. 

Na serce i żołądek
Badania potwierdziły też, że spożycie soku z żurawin daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca. Flawonoidy występujące w żurawinie swa budową podobne są do tych występujących w czerwonym winie. Związki zawarte w żurawinie mają też właściwości powstrzymywania osadzania się bakterii Helicobacter pylori na śluzie żołądka. 

Żurawina kwitnie przez cały czerwiec, a owoce dojrzewają we wrześniu. Zawierają węglowodany, witaminę C, A, PP, witaminy z grupy B, żelazo, jod i potas. Wysoka zawartość pektyn pozwala uzyskiwać z nich naturalne kisiele i galaretki. Dzięki znacznej zawartości kwasu benzoesowego owoce żurawiny są bardzo trwałe i mogą przetrwać pod śniegiem całą zimę lub leżeć w chłodnym pomieszczeniu nawet przez kilka miesięcy , zwłaszcza gdy zalejemy je wodą.

Żurawina do mięsa
1 kg żurawin; 50 dag cukru; szklanka wody; kawałek cynamonu lub płaska łyżeczka cynamonu w proszku.
Oczyszczone i opłukane owoce wrzucić do syropu z cukru i wody. Dodać cynamon, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Smażenie powtórzyć na drugi dzień. Gorący dżem nakładać do gorących, idealnie czystych słoików, zakręcić... pod kocyk. Naturalnie słoiki muszą być odwrócone do góry dnem. 

Uwaga! Część żurawin można zmiksować lub przetrzeć , a resztę w całości wrzucić do wrzącego syropu z przecierem. Żurawinę podaje się do mięs pieczonych, głównie drobiu i wołowiny. 


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę