Trzynaście dni po rozpoczęciu 91. kampanii cukrowniczej uroczyście otwarto zmodernizowany zakład cukrowniczy Gosławice. Dzisiaj Gosławice należą do najnowocześniejszych cukrowni nie tylko w Polsce – powiedział dr Botho von Schwarzkopf, przewodniczący rady nadzorczej Cukrowni Gniezno, w której to spółce Gosławice spełniają wiodącą rolę, oraz członek zarządu Pfeifer und Langen, która ma większościowy pakiet akcji Gosławic.
Cukrownia Gosławice od wielu lat należała do najlepszych w kraju. W 2001 roku
właścicielem większości akcji cukrowni stała się niemiecka firma Pfeifer und
Langen. W tym roku niemiecki inwestor w czasie ośmiu miesięcy, kosztem 27,5
miliona złotych, zmodernizował Gosławice. O inwestycjach w Gosławicach
zadecydowało centralne położenie zakładu ,,wobec plantatorów i wobec
klientów''.
Uważamy, że cukrownia stoi na pewnych nogach – ocenił
von Schwarzkopf. – Obniży koszty, podniesie jakość cukru, polepszy odbiór
buraków i skuteczniej chronić będzie środowisko. W ten sposób przygotowujemy
cukrownię do nowych regulacji rynku cukrowego, która nastąpi w Unii Europejskiej
w 2006 roku.
Niemieccy właściciele cukrowni szczególnie często
podkreślali zdecydowane, bo aż o 40 procent, zmniejszenie zużycia energii przez
cukrownię. To stawia cukrownię, zdaniem Jurgena Kohnke, członka zarządu Pfeifer
und Langen, wśród najlepszych w Europie.
Grupa Pfeifer und Langen
jest obecna na rynku polskim od prawie dziesięciu lat. Skupia 11 cukrowni,
spośród których w trzech (Witaszyce, Głogów i Gniezno) drugi rok z rzędu nie
jest prowadzony przerób buraków. Zdaniem Stanisława Bogdziewicza, prezesa
Pfeifer und Langen Polska SA: To efekt nadprodukcji cukru, właściwy dla całego
kraju. Mamy więcej mocy wytwórczych, niż przydzielony limit produkcji
cukru.
Wątpliwości, czy czasami niemiecka firma w razie generalnych
kłopotów na europejskim rynku cukrowym nie zechce zamykać swoich cukrowni w
Polsce, zdecydowanie zdementował von Schwarzkopf: – Tu jest 40 milionów
odbiorców cukru i to decyduje, które cukrownie będą funkcjonowały. I nic tego
nie zmieni. Po to tutaj, w Polsce, zainwestowaliśmy około 250 milionów złotych,
by przygotować zakłady do konkurencji europejskiej. To dlatego wśród dwunastu
najlepszych cukrowni w Polsce już pięć należy do Pfeifer und
Langen.
Inwestor liczy na lepszą koniunkturę dla cukru w
Polsce. Obecna cena kilograma cukru wynosi 1,50 1,70 złoty za kilogram. Minister
rolnictwa już określił minimalną cenę, która będzie obowiązywała od maja 2004
roku 2,70 złoty za kilogram. Jednocześnie bardzo wzrosną ceny buraków, zgodnie z
porozumieniami w ramach Unii Europejskiej.
Cukrownia Gosławice jest
częścią spółki Cukrowni Gniezno. Wszystko wskazuje, że wkrótce spółka powiększy
się o zakłady Zbiersk, Zduny, Witaszyce i Głogów. Zakładem flagowym grupy będą
Gosławice.
Pamiętam ten zakład sprzed kilkunastu lat. Inni
powinni brać przykład z tak prowadzonej przez niemieckiego inwestora
modernizacji – powiedział poseł Marian Marczewski. Według wicewojewody
Waldemara Witkowskiego to dobrze wróży wykorzystaniu wielkopolskich tradycji
uprawy buraka. Obecni zaś na otwarciu zmodernizowanych Gosławic plantatorzy,
reprezentanci ponad tysięcznej rzeczy rolników współpracujących z Gosławicami,
zwracali się do posła, by w Sejmie posłowie ,,zajęli się sprawami gospodarczymi,
także sprawami cukru, a nie bezsensownymi przepychankami. A z niemieckim
właścicielem cukrowni sami się dogadamy, choć to trudny i twardy
negocjator''.