Ptak_Waw_CTR_2024

Patisony najbardziej opłacalne na gorsze grunty

24 sierpnia 2009
Rozpoczął się sezon na patisony. Na Dolnym Śląsku areał upraw zwiększył się prawie dwukrotnie. To w tej chwili jedna z najbardziej opłacalnych roślin na naszych kiepskich gruntach – twierdzą rolnicy.
 
Żółte patisony znakomicie czują się na Dolnym Śląsku. Niektórzy rolnicy uprawiają te warzywa już od 5 lat. Plantacje dobrze plonują nawet na słabych glebach oraz w trudnych warunkach pogodowych.
Uprawie patisona w tej okolicy sprzyja zakład przetwórczy w Ścinawie, który kontraktuje zbiory. 8 lat temu firma zaryzykowała i sprowadziła nasiona z Instytutu Warzywnictwa w Waszyngtonie. Teraz na patisonie opiera się sukces przedsiębiorstwa.
To trudna, pracochłonna, ale opłacalna uprawa. Patisony przyrastają szybko, a zbierać trzeba wyłącznie małe owoce, o średnicy nie większej niż 3 centymetry. Takie mają najwyższą cenę. Potem trzeba je czyścić, obcinać i sortować.
Rolnicy hodujący patisony nie żałują, bo zarobić można czasami nawet przy gorszej klasie gleby tyle ile na zbożu by nie zarobili.
Areał upraw patisona zwiększył się wokół Ścinawy w tym roku. W tej chwili jest to ponad 50 hektarów. I był to pierwszy rok, gdy zakład odnawiał kontraktację.
Tegoroczny sezon na patisony opóźniony jest o miesiąc. Zbiory potrwają do połowy września.

POWIĄZANE

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...

Rzepak ozimy w okresie jesiennym wymaga nawożenia dolistnego, które jest uzupełn...

Skończyły się żniwa kukurydzy kiszonkowej, rozpoczyna się zbiór odmian zbieranyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę