Skoszona zielonka musi być odpowiednio
zakonserwowana, aby można ją było przechować.
Stosowane są dwa sposoby konserwacji
zielonki:
Suszenie na
siano
Świeżo skoszona zielonka zawiera przeciętnie
około 75% wody, której większą część trzeba odparować, ponieważ siano
przeznaczone do przechowyania powinno zawierać nie więcej niż 15-18% wody. W
czasie suszenia rośliny nie tylko tracą wodę, ale również zmienia się ich
wartość pokarmowa; zmniejsza się zawartość składników pokarmowych i strawność
paszy. Te niekorzystne zmiany są nieuniknione, chodzi jednak o to, aby były jak
najmniejsze. Przy nieprawidłowym sposobie suszenia i nie sprzyjającej pogodzie
straty mogą przekraczać nawet 50% początkowej wartości pokarmowej skosznych
roślin. Im szybciej przebiega suszenie siana, tym straty są mniejsze.
Najbardziej rozpowszechnionym, ale też i najbardziej ryzykownym sposobem jest
suszenie siana bezpośrednio na ziemi. Przy tym sposobie o wielkości strat
decydują warunki atmosferyczne oraz organizacja pracy. Pierwszym zadaniem jest
jak najszybsze doprowadzenie do całkowitego zwiędnięcia roślin, co przerywa
oddychanie, będące przyczyną znacznych strat składników pokarmowych. Skoszoną
zielonkę należy więc natychmiast rozrzucić cienką warstwą na łące i często
intensywnie przetrząsać. Podczas dobrej pogody przez co najmniej trzykrotne w
ciągu dnia przetrząsanie już w pierwszym dniu można doprowadzić do całkowitego
zwiędnięcia roślin. Przed zachodem słońca podsuszoną zielonkę zbiera się w wały,
aby nie zwilgotniała od rosy. Rano po ustąpieniu rosy podsuszone siano rozrzuca
się ponownie i 2-3 krotnie przetrząsa. Pracę tę należy wykonać nie tak
energicznie jak pierwszego dnia, aby nie kruszyć już wyschniętych delikatnych
liści. Do tego celu nadaje się bardzo dobrze przetrząsaczo - zgrabiarka.
Wieczorem silnie już podsuszone siano zbieramy w kopy, które następnego dnia
rozrzuca się w celu dalszego dosuszania. Wieczorem znów składa się siano w kopy,
w których ostatecznie dosycha i po paru dniach nadaje się już do zwózki.
Suszenie siana na ziemi jest pracochłonne i w przypadku niekorzystnych warunków
atmosferycznych połączone z dużym obniżeniem wartości pokarmowej
paszy.
Ograniczenie tych strat i większe uniezależnienie się od pogody daje
suszenie siana na rusztowaniach lub dosuszanie przewiędniętej zielonki nie
ogrzanym powietrzem. Suszenie siana na różnego typu suszakach jest też
pracochłonne i wymaga dużej liczby suszaków. Na szerszą skalę stosowane jest
tylko w rejonach górskich i podgórskich, gdzie ilość odpadów jest bardzo
duża.
Dosuszanie siana nie ogrzanym powietrzem powinno być powszechnie
stosowane. W ten sposób można dosuszyć siano w stogach, brogach lub w stodole.
Podsuszoną do zawartości około 40% wody zielonkę układa się warstwą grubości 1,5
- 2 m na rusztowaniu z desek lub żerdzi tworzącym kanał główny, od którego
rozchodzą się na boki mniejsze kanały. Do kanału głównego wtłacza się powietrze
za pomocą wentylatora. Powietrze przenika przez całą warstwę siana i stopniowo
je suszy. Gdy cała warstwa zostanie dokładnie wysuszona, można na niej ułożyć
drugą warstwę podsuszonej zielonki tej samej grubości co pierwsza i całość dalej
przedmuchiwać. Grubość całej warstwy suszonego siana nie powinna wynosić więcej
niż 5-6 m. Proces suszenia siana powinien być stale kontrolowany, aby zależnie
od przebiegu wysychania roślin regulować czas pracy wentylatora. Okres suszenia
zależy od wilgotności powietrza.
W dużych gospodarstwach łąkowych stosuje się
suszenie zielonki łąkowej w suszarniach mechanicznych. Ten sposób konserwacji
zielonki daje możliwości największego ograniczenia strat wartości pokarmowej
paszy, jest jednak kosztowny i może być opłacalny tylko w gospodarstwach
specjalistycznych, w których gospodarka łąkowa jest na bardzo wysokim
poziomie.
Kiszenie
Drugą metodą
konserwacji zielonki jest jej zakiszenie. Zaletą tej metody jest możliwość
uzyskania paszy zdrowej i smacznej, z mniejszymi niż przy suszeniu na siano
stratami składników pokarmowych, niezależnie od warunków atmosferycznych.
Dlatego w warunkach nie sprzyjających dobremu wysuszeniu siana - zbiór III
pokosu, a w latach wilgotnych także i w lecie, lepiej jest przeznaczyć skoszoną
zielonkę do zakiszania.
Ruń łąkową można kisić w zbiornikach lub pryzmach, a
sposób sporządzania kiszonki jest taki sam jak z innych roślin pastewnych.
Warunkiem uzyskania dobrej kiszonki jest bardzo dobre ugniecenie masy roślinnej
i staranne przykrycie, zabezpieczjące przed wodą deszczową. Obecnie coraz
bardziej przyjmuje się sposób kiszenia zielonki już przewiędniętej o zawartości
suchej masy 30-40% lub podsuszonej ( 40 - 60% s.m. ), co pozwala otrzymać bardzo
dobrą paszę, tzw. sianokiszonkę.