Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Wielkie pomidorowe święto z Podravką w chorwackim Umag

17 sierpnia 2015
Słoneczny klimat, rodzinna atmosfera, muzyka, śpiew i unoszący się w powietrzu aromat soczystych, chorwackich pomidorów. Tak w skrócie można opisać atmosferę Dnia Pomidora, którego głównym organizatorem od kilkunastu lat jest firma Podravka. 30 lipca 2015 r. już po raz osiemnasty rynek główny chorwackiej miejscowości Umag w regionie Istria zamienił się w prawdziwy, pomidorowy festiwal i jak co roku przyciągnął tłumy odwiedzających.

Umag to malownicze śródziemnomorskie miasteczko położone na północno-zachodnim wybrzeżu Istrii w północnej Chorwacji. Oprócz pięknych widoków czy ciepłego klimatu, w sezonie letnim Umag wyróżnia interesujące wydarzenie, jakim jest Dzień Pomidora. Jest to lokalne święto obchodzone z okazji rozpoczęcia głównych zbiorów pomidorów. Co roku, 30 lipca Umag zamienia się w pomidorowy festiwal, którego głównym organizatorami od kilkunastu lat są miasto Umag oraz Podravka. Dlaczego? Firma wywodzi się z Chorwacji, a dojrzewające w śródziemnomorskim słońcu pomidory stanowią podstawę jednego z jej topowych produktów przecieru pomidorowego 500g. Powstaje on z 3 rodzajów pomidorów, połączonych w odpowiednich proporcjach i nie zawiera konserwantów, barwników oraz sztucznych dodatków, zachowując pełen wymiar pomidorowego smaku.

Z pól uprawnych na stoły

Dzień Pomidora w Umag to okazja do skosztowania wyśmienitych pomidorów zbieranych w tym regionie Chorwacji. To, co wyróżnia pomidory z Istrii, to przede wszystkim proces ich dojrzewania. Nasiona sadzone są w doskonałych warunkach glebowych oraz klimatycznych, niezwykle sprzyjających uprawie tych warzyw. Pomidory, z których powstaje m.in. przecier pomidorowy Podravka rosną wzdłuż pięknego wybrzeża Istrii, na glebie bogatej w minerały, szczególnie żelazo, dzięki czemu ziemia posiada charakterystyczną, czerwoną barwę. Dodatkowo śródziemnomorskie słońce oraz proces systematycznego nawadniania pól sprawiają, że warzywa mają doskonały smak, aromat i kolor. Dojrzałe, soczyste pomidory są później zbierane i transportowane wprost do fabryki w Umagu, leżącej tuż przy brzegu krystalicznych wód Morza Adriatyckiego. Fabryka ma ponad 100-letnią historię i to właśnie w niej produkowane są różnego rodzaju produkty pomidorowe Podravka. Wśród nich znajduje się m. in. przecier pomidorowy Podravka 500g, który zajmuje pierwsze miejsce w swojej kategorii na polskim rynku*. Produkty pomidorowe powstałe w fabryce Podravki w Umag trafiają nie tylko do chorwackich sklepów, ale także są eksportowane do wielu krajów na całym świecie.  Zanim jednak się to stanie, zebrane pomidory przechodzą w fabryce kilka etapów przetworzenia. Pierwszy to trzykrotny proces mycia: najpierw świeżo zebrane pomidory dwukrotnie są myte w wodzie morskiej z Adriatyku, a potem w zwykłej. Następnie poddawane są dokładnej selekcji, aby wybrać tylko te najlepsze. Po rozdrobnieniu podgrzewane są w temperaturze wynoszącej nawet 85 stopni Celsjusza. Na końcu warzywa są odparowywane w o połowę niższej temperaturze po czym rozlewane do opakowań. Wszystkie elementy tego procesu mają decydujący wpływ na najwyższą jakość produktów pomidorowych Podravka.

Pomidorowa uczta

Produkty pomidorowe powstałe w fabryce w Umag, podawane są podczas festiwalu w rozmaitych śródziemnomorskich kompozycjach. Na tegorocznej 18 edycji Dnia Pomidora wszyscy odwiedzający mieli okazję spróbować potraw przygotowanych na bazie produktów pomidorowych i makaronów Podravka: pasta z owocami morza, tuńczykiem czy oliwkami to tylko niektóre z serwowanych dań. Dzień Pomidora z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Świadczy o tym rekordowa ilość porcji przygotowanych na tegorocznej imprezie. Zgodnie z tradycją, i w tym roku ucztę w Umag zwieńczyła zabawa w iście chorwackim, regionalnym stylu. Na odwiedzających czekał występ folkowego, lokalnego zespołu muzycznego Klapa Sv. Pelegrin, liczne konkursy, jak np. wybór największego pomidora oraz wiele innych atrakcji. Całość zakończyła się występem zespołu Night Express, przy której uczestnicy zabawy bawili się do białego rana.

Nie tylko zabawa

Festiwal pomidora w Umag to jednak nie tylko lokalne święto i świetna zabawa, ale też okazja do wsparcia celu charytatywnego. W tym roku dochód ze sprzedaży przygotowywanych na miejscu potraw został przeznaczony na Centrum integracji i wsparcia społeczności w Buje oraz 6-letnią Larisse Jurišević z Juricani. Zebrana suma sięgającą prawie 28 tys. chorwackich kun (ok. 16 tysięcy złotych) stanowiła kolejny rekord tegorocznej imprezy.

Podravka i Umag zaprasza

Pomidorowe święto w Umag to jedyna w swoim rodzaju impreza, która zachwyca swobodnym klimatem, niepowtarzalną atmosferą i serdecznymi ludźmi. Jest obowiązkowym punktem na liście do odwiedzenia dla wszystkich turystów odwiedzających w tym czasie chorwacki region - Istrię.
***
 


*Podravka za Nielsen – Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (jako suma rynków: Hipermarkety, Supermarkety bez Dyskontów, Dyskonty, Sklepy spożywcze – małe, średnie i duże), sprzedaż ilościowa w l. i wolumenowa w szt. w skumulowanym okresie XII 2013 – XI 2014, w segmencie przecierów pomidorowych z wyłączeniem marek własnych sieci handlowych.

POWIĄZANE

Uprawa grochu jest prosta. Nie wymaga dużych nakładów. Pozytywnie wpływa na zdro...

Jakie sposoby produkcji owoców są najbardziej popularne w Polsce? Jakie są różni...

W Polsce produkuje się nawet 75 proc. światowych zasobów aronii. Popularność teg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę