biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Trybula ogrodowa

25 lutego 2004

Anthriscus cerefolium (L.) Hoffmann

Opis. Trybula ogrodowa jest rośliną jednoroczną z rodziny baldaszkowatych (Apiaceae syn. Umbelliferae), silnie rozgałęzioną, wysokości do 70 cm, z cienkim, wrzecionowatym korzeniem. Liście delikatne, miękkie, 3-krotnie pierzaste są podobne do liści pietruszki. Drobne, białe kwiaty zebrane są w 2 —6-szypułowe baldachy złożone. Owocem jest podłużna rozłupnia pękająca na 2 rozłupki.

Kwitnienie : maj — czerwiec.
 
Pochodzenie i zasięg. Roślina pochodzi z południowo-wschodnie j Europy i połu-dniowo-zachodniej Azji. Dawniej, zwłaszcza w średniowieczu, uprawiano ją w Europie częściej niż obecnie. Już ludy starożytne ceniły ją i uprawiały. W Europie Środkowej można spotkać niekiedy na rumowiskach zdziczałą formę trybuli o owocach owłosionych.
 
Uprawa i zbiór. Trybulę ogrodową uprawia się podobnie jak pietruszkę liściową. Do skrzynek i doniczek można ją wysiewać już na przedwiośniu. Roślina nadaje się do wczesnego pędzenia. W ogrodzie wysiewa się ją „na płask", w rzędy odległe o 20 cm. Młode ziele można zbierać aż do kwitnienia. Zaleca się wysiewać trybulę co 14 dni, aby móc zbierać zawsze świeże, młode liście. Trybula wymaga gleby pulchnej, stanowiska słonecznego lub półcienistego i częstego podlewania. Uprawia się odmiany o liściach gładkich i kędzierzawych.
 
Zawartość substancji i działanie. Liście trybuli zawierają aromatyczny olejek lotny, witaminę C, karoten, składniki mineralne (żelazo, mangan) i in. Działają słabo moczopędnie, przyspieszają trawienie i łagodzą wzdęcia.

Przyprawa i jej zastosowanie. W dawnych czasach zalecano trybulę jako korzenną przyprawę do warzyw i ciasta drożdżowego. Dziś używa się jej przede wszystkim w kuchni holenderskiej, angielskiej i francuskiej oraz w południowoamerykańskiej. We wszystkich kuchniach europejskich stosuje się trybulę podobnie jak pietruszkę. Świeża lub wysuszona używana jest jako przyprawa ziołowa do sałatek, serów, jajecznicy, omletów, zup, ryb i potraw z rusztu oraz do przyrządzania masła ziołowego i do smarowania pieczywa. Do kanapek bierze się mieszankę z liści trybuli, pietruszki i selerów. Szczególnie wykwintnie smakuje na wiosnę korzenna zupa z trybuli. Sporządza się ją z 3/4 l rosołu mięsnego, do którego dodaje się 200 g drobno posiekanych liści trybuli i zagęszcza 1/4 l śmietany oraz 1 — 2 żółtkami. Doskonale smakuje również pasta do smarowania chleba przyrządzona z sera camembert, masła, drobno posiekanych liści trybuli i pieprzu.

Uwaga: bardzo często spotykana u nas w gajach i wilgotnych zaroślach trybula leśna [A. sylvestris (L.) Hoffmann] nie nadaje się na przyprawę.


POWIĄZANE

Uprawa grochu jest prosta. Nie wymaga dużych nakładów. Pozytywnie wpływa na zdro...

Jakie sposoby produkcji owoców są najbardziej popularne w Polsce? Jakie są różni...

W Polsce produkuje się nawet 75 proc. światowych zasobów aronii. Popularność teg...


Komentarze

  • Przemek
    18  lat temu
    Ciekawa roślina i jak widać z opisu bardzo pożyteczna. Szkoda tylk że nie można jej nigdzie kupić. Może ktoś ma jakiś pomysł ?
      Zgłoś nadużycie
13 sierpnia

31℃

1018 hPa

14 km/h

czw
33℃

pią
34℃

sob
28℃

Wrocław
13 sierpnia

31℃

1018 hPa

14 km/h

czw
33℃

pią
34℃

sob
28℃

Wrocław
...Słowo dobre mało kosztuje...
NAJNOWSZE ARTYKUŁY
BIOGAZ_IIForum_350x200AGRO-SORBa-KRIRa-KRUSAAA_SEJM_RPLASY_FSC

Czy wybór Prezydenta RP 2025 będzie miał wpływ na los rolnika??

czy wybór prezydenta RP ma wpływ na los rolnika?

tak
nie
nie mam zdania
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę