Origanum vulgare L.
 Opis. Lebiodka pospolita, bylina z rodziny wargowych  (Lamiaceaesyn. Labiatae), jest podobna do blisko z nią spokrewnionego majeranku  ogrodowego. Wzniesiona, czerwonawo nabiegła łodyga wysokości 30-90 cm, jest  pokryta nakrzyżlegly-mi, jajowatymi, gruczołkowato punktowanymi liśćmi.  Szkarłatne kwiaty zebrane są w szczytowe baldachogroniaste wiechy. Jest to  roślina miododajna, a wszystkie jej części mają przyjemny zapach.
Opis. Lebiodka pospolita, bylina z rodziny wargowych  (Lamiaceaesyn. Labiatae), jest podobna do blisko z nią spokrewnionego majeranku  ogrodowego. Wzniesiona, czerwonawo nabiegła łodyga wysokości 30-90 cm, jest  pokryta nakrzyżlegly-mi, jajowatymi, gruczołkowato punktowanymi liśćmi.  Szkarłatne kwiaty zebrane są w szczytowe baldachogroniaste wiechy. Jest to  roślina miododajna, a wszystkie jej części mają przyjemny zapach. 
Kwitnienie: lipiec – wrzesień.
 Pochodzenie i zasięg. Lebiodka pospolita występuje w  całej strefie umiarkowanej Eurazji. Została zawleczona do Ameryki Północnej,  gdzie się zadomowiła. Spotyka się ją na słonecznych zboczach, na brzegach  zarośli i w widnych lasach. Uprawiana jest głównie w Hiszpanii, Włoszech,  Francji, Grecji i w Meksyku. Tej starej roślinie przyprawowej i leczniczej dawny  zabobon przypisywał wielką moc. Mniemano, że chroni ludzi i zwierzęta przed  chorobami oraz jest niezawodnym środkiem zapewniającym miłość  oblubieńca.
Pochodzenie i zasięg. Lebiodka pospolita występuje w  całej strefie umiarkowanej Eurazji. Została zawleczona do Ameryki Północnej,  gdzie się zadomowiła. Spotyka się ją na słonecznych zboczach, na brzegach  zarośli i w widnych lasach. Uprawiana jest głównie w Hiszpanii, Włoszech,  Francji, Grecji i w Meksyku. Tej starej roślinie przyprawowej i leczniczej dawny  zabobon przypisywał wielką moc. Mniemano, że chroni ludzi i zwierzęta przed  chorobami oraz jest niezawodnym środkiem zapewniającym miłość  oblubieńca.
Uprawa i zbiór. Lebiodkę można  zbierać ze stanowisk naturalnych, w lipcu. Można ją łatwo uprawiać z nasion w  ogrodzie, na słonecznym miejscu. W ogródku skalnym wygląda bardzo dekoracyjnie.  Najlepiej rozmnażać ją przez podział starszych roślin. Nie zdrewniałe  wierzchołki pędów lub same liście zbiera się podczas kwitnienia, najlepiej w  godzinach porannych.
 Zawartość substancji i  działanie. Ziele lebiodki pobudza apetyt, działa żółciopęd-nie i  przeciwzapalnie. Zawarte w nim garbniki zapobiegają biegunce. Nadaje się ono  szczególnie do przyprawiania tłustych potraw.
Zawartość substancji i  działanie. Ziele lebiodki pobudza apetyt, działa żółciopęd-nie i  przeciwzapalnie. Zawarte w nim garbniki zapobiegają biegunce. Nadaje się ono  szczególnie do przyprawiania tłustych potraw.
Przyprawa i jej  zastosowanie. Przyprawę stanowi albo suszone ziele, albo  osmyk-nięte i zmielone liście. Suszone liście są szarozielone. Lebiodka dobrej  jakości powinna mieć korzenny zapach i gorzkawy smak. W kuchniach krajów  śródziemnomorskich oraz Ameryki Środkowej i Łacińskiej używa się zarówno  świeżych, jak i suszonych liści, które mają smak zbliżony do majeranku, ale  bardziej „dziki". Przyprawia się nimi potrawy z pomidorów, pizzę, oberżynę i  cukinię, zupę ziemniaczaną i mięso duszone. Lebiodka harmonizuje z ziołami  śródziemnomorskimi, z wyjątkiem majeranku. Należy ją gotować razem z potrawami  (wyraźniej występuje aromat) i używać w niewielkich ilościach. 
 Jambalaya kreolskie
Jambalaya kreolskie
250  g ryżu, 500 g gotowanej wędzonki lub kiełbasy, l duża cebula, l ząbek czosnku,  400 g pomidorów, l ostra drobnoowocowa papryka, 2 zielone papryki, sól, pieprz,  l łyżeczka papryki słodkiej, l łyżeczka lebiodki, 3 łyżki oleju  jadalnego.
Cebulę pokrojoną w plasterki dusić w oleju do szklistości,  dodać posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i podzielone na ćwiartki (po  usunięciu nasady szypułki) pomidory oraz ostrą paprykę, posolić, przyprawić  lebiodką i dusić pod przykryciem. Ryż ugotować osobno. Mięso pokroić na małe  kawałki, obrumienić krótko w łyżce oleju, popieprzyć, posolić, zmieszać z  warzywami i wsypać na wierzch dobrze odsączony ryż. Garnek z potrawą przykryć i  pozostawić przez chwilę na ogniu przed podaniem na stół.