W dniach 19-20 września b.r. w trzech supraskich restauracjach oraz na rynku Kościuszki w Supraślu odbył się Festiwal Jabłka. Na zaproszenie organizatorów udział w nim wziął Oddział Terenowy ARR w Białymstoku.
Ostatnio dużo mówi się o jabłkach. Różne organizacje oraz znane osoby zachęcają do kupowania ich i wsparcia tym samym polskiej gospodarki. W ramach tych działań organizatorzy postanowili poświęcić cały festiwal właśnie temu owocowi. Dla uczestników festiwalu supraskie restauracje udostępniły swoją przestrzeń.
Podczas tego święta został rozstrzygnięty konkurs na najlepszą szarlotkę, nie zabrakło degustacji potraw z dodatkiem jabłka oraz zorganizowano wiele konkursów z nagrodami.
Dodatkowo w ramach Festiwalu Jabłka została zorganizowana akcja, pt. „Wymień się przetworami!” Dżemy, konfitury, powidła, a także kiszonki i marynaty – zarówno słodkie jak i wytrawne. Celem akcji było wymienianie się “słoikami” z innymi uczestnikami, tak byśmy mieli zimową spiżarnię pełną różnorodności. Dzięki temu również poznajemy nowe lub odświeżymy zapomniane smaki, zamknięte w słoiczkach.