Vaccinium vitisidaea L.
Opis: Borówka brusznica jest wiecznie zieloną krzewinką z rodziny wrzosowatych (Ericaceae), o małych, skórzastych, jajowatych liściach. Dzwonkowate kwiaty, białe lub jasnoróżowe, zebrane są w grona. Kuliste jagody — początkowo białe, w miarę dojrzewania czerwienieją.
Kwitnienie: maj — lipiec.
Zasięg: Brusznica rośnie w chłodnych i umiarkowanych strefach Europy, Ameryki i Azji, głównie na torfowiskach, wrzosowiskach i w suchych lasach.
Zawartość substancji i działanie: Jagody zawierają dużo witaminy C, glikozyd arbutynę, kwas benzoesowy, pektyny, cukry, glikozyd wakcyniinę, garbniki i barwniki. Brusznice działają żółciopędnie oraz odkażająco i zapobiegają biegunce.
Przyprawa i jej zastosowanie: Borówki brusznice są najczęściej stosowanym owocem z grupy borówek. Robi się z nich dżem bądź galaretki nadające pikantny smak sosom śmietanowym i stanowiące dodatek do dziczyzny, pieczeni wołowej i drobiu.