MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Borówka brusznica

25 lutego 2004

Vaccinium vitisidaea L.

Opis: Borówka brusznica jest wiecznie zieloną krzewinką z rodziny wrzosowatych (Ericaceae), o małych, skórzastych, jajowatych liściach. Dzwonkowate kwiaty, białe lub jasnoróżowe, zebrane są w grona. Kuliste jagody — początkowo białe, w miarę dojrzewania czerwienieją.

Kwitnienie: maj — lipiec.

Zasięg: Brusznica rośnie w chłodnych i umiarkowanych strefach Europy, Ameryki i Azji, głównie na torfowiskach, wrzosowiskach i w suchych lasach.

Zawartość substancji i działanie: Jagody zawierają dużo witaminy C, glikozyd arbutynę, kwas benzoesowy, pektyny, cukry, glikozyd wakcyniinę, garbniki i barwniki. Brusznice działają żółciopędnie oraz odkażająco i zapobiegają biegunce.
 
Przyprawa i jej zastosowanie: Borówki brusznice są najczęściej stosowanym owocem z grupy borówek. Robi się z nich dżem bądź galaretki nadające pikantny smak sosom śmietanowym i stanowiące dodatek do dziczyzny, pieczeni wołowej i drobiu.


POWIĄZANE

Uprawa grochu jest prosta. Nie wymaga dużych nakładów. Pozytywnie wpływa na zdro...

Jakie sposoby produkcji owoców są najbardziej popularne w Polsce? Jakie są różni...

W Polsce produkuje się nawet 75 proc. światowych zasobów aronii. Popularność teg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę