Właściwe odżywienie mineralne jest jednym z podstawowych czynników warunkujących optymalne plonowanie warzyw. W wielu przypadkach pomimo zastosowania odpowiednich dawek nawozów posypowych część zawartych w nich składników pokarmowych nie jest w dostatecznym stopniu pobierana przez rośliny np. na skutek niewłaściwego odczynu gleby, antagonistycznego oddziaływania jednych składników mineralnych w stosunku do innych, niewłaściwej wilgotności lub temperatury gleby ale również z powodu niedostatecznego rozwoju i aktywności systemu korzeniowego.
Nie zawsze łatwo jest dostarczyć potrzebne składniki dolistnie dlatego idealnym rozwiązaniem są produkty, które nie tylko dostarczają roślinom potrzebnych składników mineralnych, ale jednocześnie aktywują ich pobieranie z gleby.
Zapewniają to produkty firmy Goëmar wytwarzane w oparciu o technologię PhysioActivator™ gwarantującą optymalne wykorzystanie składników aktywnych pozyskiwanych z Ascophyllum nodosum. Algi te są niezwykle bogatym źródłem substancji czynnych – oligosacharydów, aminokwasów, fitohormonów i witamin. Ta unikatowa i opatentowana technologia została opracowana przez francuską firmę Goëmar od ponad trzydziestu lat specjalizującą się w produkcji preparatów poprawiających odżywienie mineralne roślin.
Fizjoaktywatory to o wiele więcej niż nawozy. Dzięki niezależnym badaniom naukowym wiadomo, że filtrat z Ascophyllum nodosum – główny składnik fizjoaktywatorów aktywuje szereg procesów odgrywających kluczową rolę w uzyskaniu wysokiego plonu:
- pobieranie składników pokarmowych poprzez zwiększenie aktywności odpowiedzialnych za nie enzymów np. reduktazy azotanowej, fosfataz
- syntezę chlorofilu i fotosyntezę
Każdy z oferowanych fizjoaktywatorów zawiera również dodatkowe składniki mineralne dobrane tak, aby jak najlepiej dostosować dany produkt do potrzeb konkretnych upraw w określonych stadiach wzrostu i rozwoju. Wprowadzenie każdego z nich na rynek poprzedziło wiele doświadczeń przeprowadzonych w warunkach produkcyjnych, zarówno w Polsce jak i w innych krajach.
W 2011 roku wprowadzamy na rynek preparat o nazwie Verduro. Ten fizjoaktywator podobnie jak wszystkie produkty firmy Goëmar został przygotowany w oparciu o unikatową i chronioną patentem technologię PhysioActivator™. Verduro zawiera również mangan (78 g/L) i cynk (39 g/L) – mikroelementy, które wspomagają działanie składników organicznych preparatu.
Mangan aktywuje szereg enzymów biorących udział w podstawowych przemianach metabolicznych białek i węglowodanów. Odgrywa ważną rolę w przebiegu szeregu procesów kluczowych dla plonowania roślin – fotosyntezie i asymilacji związków azotowych. Znana jest również jego rola w ograniczaniu niekorzystnego wpływu
czynników stresowych na roślinę poprzez współdziałanie z enzymami wiążącymi powstające w komórkach w warunkach stresu wolne rodniki. Wiadomo również, że rośliny optymalnie zaopatrzone w mangan tworzą bardziej rozwinięty system korzeniowy a mangan wpływa również pozytywnie na niektóre parametry jakościowe warzyw np. zawartość witaminy C, poprawia zdolność do zamrażania warzyw, ogranicza występowanie przebarwień ziemniaków powstających w trakcie procesów produkcji np. puree czy frytek. Spośród warzyw najbardziej wrażliwe na niedobór są m.in. warzywa cebulowe, liściowe, kapustne i strączkowe. Duże zapotrzebowanie na mangan wykazują również ziemniaki. Również cynk odgrywa ważną rolę w regulacji aktywności szeregu enzymów. Niedostateczne zaopatrzenie w cynk przejawia się wyraźnym skarłowaceniem roślin ponieważ mikroelement ten odgrywa ważną rolę w syntezie auksyn – fitohormonów odpowiedzialnych m.in. za wzrost wydłużeniowy komórek, co istotne wyraźnemu zmniejszeniu ulega powierzchnia liści co bezpośrednio przekłada się na spadek plonu. Właściwe zaopatrzenie w cynk jest szczególnie ważne w uprawie ziemniaków (wpływa pozytywnie na zawartość skrobi) a także roślin strączkowych czy cebuli.
Zastosowanie Verduro zapewnia „efekt zieloności” w uprawach, w których zastosowano preparat. Wyższa zawartość chlorofilu w liściach i bardziej wydajna fotosynteza w połączeniu z aktywnym pobieraniem składników pokarmowych z gleby bezpośrednio przekłada się na wzrost plonu i poprawę jego jakości. Terminy stosowania dobrano tak aby zapewnić optymalne odżywienie upraw w fazach kluczowych dla plonowania.
Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń można stwierdzić, że zastosowanie Verduro wpływa pozytywnie na plonowanie różnych gatunków warzyw. W uprawie cebuli oprócz wzrostu plonu stwierdzono poprawę jego struktury - wyższy udział w plonie cebul o średnicy powyżej 50 i 70 mm. Podobne korzystny wpływ przyniosło zastosowanie go w uprawie porów. W uprawie warzyw liściowych Verduro wpływa pozytywnie na przyrost plonu spowodowane szybszym tempem przyrostu biomasy, jednocześnie dzięki bardziej wydajnej gospodarce azotowej nie obserwuje się wzrostu zawartości azotanów w roślinie, w niektórych doświadczeniach zanotowano nawet niższą zawartość tych związków w porównaniu z kontrolą. W uprawie fasoli szparagowej rośliny wiążą więcej strąków, które równomierniej dorastają, notuje się też wyższy udział plonu handlowego bo mniej jest strąków zniekształconych lub o średnicach poniżej lub powyżej wartości preferowanej przez przemysł przetwórczy. Bardzo korzystnie wpływa też na plonowanie ziemniaków – obserwuje się wyraźną poprawę struktury plonu – spada udział bulw poniżej 35 mm a więc niehandlowych, bulwy są bardziej wyrównane co wraz ze wzrostem liczby bulw prowadzi do istotnego zwiększenia plonu. Pozytywny wpływ na wiązanie bulw był szczególnie widoczny w warunkach suszy.
Podsumowując Verduro stanowi ciekawe uzupełnienie technologii uprawy różnych gatunków warzyw. Dzięki unikalnym właściwościom głównego składnika – homogenatu z alg Ascophyllum nodosum zapewnia aktywację kluczowych dla plonowania roślin procesów – odżywiania mineralnego i fotosyntezy co bezpośrednio przekłada się na wzrost plonu i poprawę jego jakości.
8917643
1