Po akcesji Polski do Unii Europejskiej nie będzie dopłat do skupu zbóż, a działania interwencyjne na rynku zbóż będą prowadzone zgodnie z zasadami unijnymi.
W przypadku Polski zakupami interwencyjnymi objęte będą pszenice zwyczajne, żyto, jęczmień i kukurydza. Skup w krajach UE o strefie klimatycznej zbliżonej do polskiej jest prowadzony w okresie od 1 listopada do 31 maja każdego roku. Zakup interwencyjny realizowany jest przy zastosowaniu dwóch sposobów:
Cena interwencyjna płacona oferentom jest jednolita dla wszystkich gatunków
zbóż objętych skupem. W sezonie 2002/2003 wynosi 101,31 euro/t i podlega
comiesięcznemu zwiększeniu o 0,46 euro/t. Agencje interwencyjne w krajach UE
zobowiązane są do zakupu całego oferowanego im zboża, jeżeli spełnia określone
wymagania ilościowe i jakościowe.
Minimalna ilość jednolitej partii
zboża, jaka może być przedmiotem zakupu interwencyjnego wynosi:
- 80 ton w
przypadku ofert na przejęcie zbóż w magazynie interwencyjnym
- 1000 ton w
przypadku ofert na przejęcie zbóż w miejscu przechowywania dla jednej
lokalizacji.
Czy warto przechowywać? Warto. Jakość ziarna zboża już
dojrzałego po zbiorze nie może zostać poprawiona, a powstające w okresie
przechowywania uszkodzenia i ubytki można jedynie ograniczyć. Optymalne
obchodzenie się z ziarnem do możliwie pełnego zachowania jego jakości jest
sprawą szczególnej wagi. Z tych względów w całym łańcuchu przetwórczym wymagane
jest poczucie odpowiedzialności za prowadzenie zabiegów utrzymujących jakość na
najwyższym poziomie. Priorytetami polityki rolnej UE i światowych producentów
zbóż jest bezpieczeństwo konsumpcji i walory zdrowotne żywności. Znaczenie tych
czynników staje się powszechnie znane wśród nabywców i konsumentów. Po zbiorze
ziarno i nasiona pozostają nadal organizmami żywymi - stawiają określone
wymagania w okresie ich przechowywania. Dotyczy to zarówno ziarna i nasion
będących w obrocie handlowym, jak i pozostawionych w gospodarstwie do
późniejszej sprzedaży i przetworzenia ich na paszę.
Uprawy ukierunkowane
na osiągnięcie zysków, a stanowiące filary rolnictwa (takie jak produkcja zbóż,
rzepaku i kukurydzy na ziarno) zajmują miejsce czołowe w warunkach europejskich.
Dobra jakość produktu przechowywanego bezpośrednio rzutuje na jego wyższą cenę i
atrakcyjność zbytu i stanowi jeden z podstawowych czynników maksymalizujących
zysk całego przedsięwzięcia.
Posiadane i planowane magazyny zbożowe służą
latami - pod warunkiem odpowiedniego wyposażenia i wiedzy przechowalniczej.
Dają szansę prawidłowego przechowywania, a tym samym zachowania jakości,
minimalizacji strat i uzyskiwania najkorzystniejszych relacji cenowych w obrocie
handlowym.