Zielony rynek poszukuje i płaci coraz więcej za warzywa korzeniowe. W tym tygodniu nawet cebula osiągnęła poziom złotówki za kilogram. Bardzo zdrożały marchew i pietruszka. Powód? Coraz mniejsza ilość tych warzyw na rynku.
A wszystko przez wyjątkowo ciepłą zimę, która nie sprzyja przechowywaniu i sprawia, że towar szybko się psuje. Producenci, którzy mają wysokiej jakości cebulę na brak zbytu narzekać nie mogą. Ale takich na rodzimym rynku jest już niewielu. Dlatego przetwórcy sprowadzają ją z Holandii, Niemiec i Ukrainy.
Warzywa zł/kg
szczypiorek 0,50 – 0,78
rzodkiewki 1,00 – 1,75
natka pietruszki 0,40 – 0,78
sałata 2,00 – 2,57
Lekko spadają ceny nowalijek. Jest ciepło i warzyw takich jak natka, szczypiorek i rzodkiewka jest na rynku coraz więcej. Za sprawą eksportu drożeje sałata – najczęściej kupują ją Włosi.
Kapusta
spółdzielnie ogrodnicze
biała 0,20 – 0,40 zł/kg
czerwona 0,50 – 0,70 zł/kg
włoska 0,60 – 1,00 zł/kg
pekińska 0,75 – 1,80 zł/kg
marchew 0,48 – 1,00
pietruszka 1,40 – 2,50
cebula 0,67 – 1,20
zakłady przetwórcze zł/kg
jabłka przemysłowe 0,45 – 0,52 zł
jabłka do obierania 0,65 zł
Coraz wyższe ceny osiągają kapusty, wszystko dzięki popytowi, szczególnie za granicą. Kapustę pekińską, czerwoną i włoską, chętnie kupują i kraje starej Unii i wschodni sąsiedzi. Tanieje jedynie kapusta biała, której jest tak dużo, że nie ma jej gdzie sprzedać.