Zakłady przetwórcze podsumowują sezon. W tym roku tanio udało im się skupić wiśnie, porzeczki i agrest. Tyle ile chcieli kupili też truskawek i jabłek. Zbiory tych ostatnich szacowane są na 2 miliony 300 tysięcy ton , czyli o 11 % więcej niż w 2005.
Większość dużych zakładów już praktycznie zakończyła skupu owoców. Teraz kupują je mniejsze przetwórnie.
Inna sytuacja jest z warzywami. Tu niskie zbiory spowodowały podwyżki cen. Dlatego zakłady skupiły ich mało. Teraz muszą dokupić odpowiednie ilości towaru. Dlatego sezon skupowy wciąż trwa. Szczególnie, że pozwala na to pogoda. Dopóki nie ma mrozu linie technologiczne nie zamarzają.
Tylko kapusty jest dużo i jest ona wyjątkowo tania. To dobra sytuacja dla kwaszarni. Bo na jej przerobie mogą zarobić.
Rekordy cenowe bije cebula. Wysokie ceny krajowej spowodowały, że na nasz rynek dociera już import. Holenderska cebula trafia do sprzedaży, Ukraińska do przetwórstwa.
1. warzywa zł/kg
ceny skupu w przetwórniach
marchew 0,22 – 0,30
pietruszka 0,57 – 0,90
selery 0,55 – 0,74
cebula obierana 1,30 – 1,60
cebula w łusce 0,55 – 0,80
kapusta biała 0,20 – 0,28
Za obieraną przetwórnie płacą średnio prawie półtora złotego za kilogram. Za cebulę w łusce można dostać 80 groszy. To ponad dwa razy więcej niż w ubiegłym sezonie.
2. jabłka zł/kg
przetwórnie i spółdzielnie ogrodnicze
przemysłowe 0,47 – 0,53
deserowe
Cortland 0,85 – 1,15
Lobo 0,90 – 1,15
Rubin 1,00 – 1,30
Champion 0,80 – 1,15
Duży popyt utrzymuje się na jabłka i to zarówno przemysłowe jak i deserowe. Ceny rosną , choć nadal są niższe niż przed rokiem. Eksport jabłek na Ukrainę idzie pełną parą, wysyłki realizowane będą nawet w czasie świąt, tak aby zdążyć z dostarczeniem towaru przed świętami prawosławnymi.