Wystarczył jeden deszczowy tydzień i pomidory zdrożały o kilkadziesiąt procent. Kupcy ze wschodu i południa, którzy do tej pory przyjeżdżali po nie do Sandomierza, teraz musza zweryfikować plany. Pomidory gruntowe z półtora złotego zdrożały do 2 i pół za kilogram, szklarniowe kosztują już ponad 3 złote. Powód podwyżek - owoce od nadmiaru wody zaczęły pękać.
A w przetwórniach już jesień. W punktach skupu zrobiło się tłoczno, bo choć z owoców zostały już tylko późne odmiany malin i jabłka przemysłowe, to dołączyła do nich za to cała lista warzyw. Na początek pomidory do mrożenia z ceną około 60 groszy za kilogram, czyli o 10 groszy niższą niż przed rokiem. Kalafiory i brokuły – ze stawkami wyższymi od zeszłorocznych o kilkanaście %. I zdecydowanie droższa cebula.
Zeszłoroczny poziom trzymają cukinia, fasolka szparagowa oraz papryka. Jednak dla plantatorów to tylko pozorny zysk, bo towaru dobrej jakości mają w tym roku wyjątków mało.
Przyhamowały pędzące do tej pory w górę ceny skupu jabłek przemysłowych. Dziś maksymalnie w zakładach można za nie dostać 46 groszy. To nadal 3 razy więcej niż przed rokiem. Stawki w punktach skupu zaczynają się od 33 groszy.
Warzywa
ceny skupu w zakładach zł/kg
pomidory do mrożenia 0,50 – 0,65
kalafiory 0,90 – 1,25
brokuły 1,40 – 1,80
cebula obierana 1,10 – 1,30
Warzywa
ceny skupu w zakładach zł/kg
cukinia na kostkę 0,20 – 0,33
na plastry 0,50
fasola szparagowa 0,65 – 0,82
papryka czerwona 2,20 – 2,35
Jabłka przemysłowe
ceny skupu zł/kg
zakłady 0,38 – 0,46
punkty skupu 0,33 – 0,40
spółdzielnie ogrodnicze 0,30 – 0,45
9529382
1