Od kilku lat na mocy rozporządzenia Komisji Europejskiej obowiązuje zakaz stosowania mączek zwierzęcych w żywieniu świń. Od pewnego czasu głośno mówi się
o powrocie używania tych surowców w produkcji trzody chlewnej. Nie wiemy jednak dokładnie kiedy to nastąpi i dlatego musimy w dalszym ciągu wybierać spośród alternatywnych surowców wysokobiałkowych.
Najpopularniejszym surowcem podnoszącym poziom białka w mieszankach paszowych jest poekstrakcyjna śruta sojowa. Nie wszyscy jednak wiedzą o ograniczeniach
w użyciu poekstrakcyjnej śruty sojowej w bilansowaniu receptur paszowych związanych
z czynnikami antyżywieniowymi w niej zawartych i wyszczególnionych w poniższym schemacie.
Czynniki antyżywieniowe w produktach sojowych
Nie będziemy się rozpisywać nad negatywnym wpływem poszczególnych czynników antyżywieniowych na procesy trawienne. Należy jednak pamiętać, iż poekstrakcyjna śruta sojowa nie może być wykorzystywana w bilansowaniu mieszanek paszowych bez ograniczeń ze względu na zbyt duża zawartość czynników antyżywieniowych.
Ograniczenia te w szczególności dotyczą świń młodych – prosiąt ssących i warchlaków. Żywieniowcy dla tych grup zwierząt nie zalecają komponowania mieszanek
z udziałem poekstrakcyjnej śruty sojowej lub tylko jej nieznaczny udział tj. 3-5 %.
W paszach dla młodzieży należy posiłkować się innymi surowcami wysokobiałkowymi pozbawionych czynników antyżywieniowych, charakteryzujących się wysokim współczynnikiem strawności, dużą wartością biologiczną białka i smakowitością.
Do surowców takich zaliczamy:
1. mączki rybne
2. produkty mleczne
3. plazmę krwi i hemoglobinę
4. produkty zawierające białko ziemniaczane (koncentrat białka ziemniaczanego)
5. przetworzoną śrutę sojową ( HP300, koncentrat białka sojowego, izolat białka sojowego)
HP 300
Godnym polecenia produktem dla prosiąt i warchlaków,który posiadamy w swojej ofercie, jest produkt na bazie białka sojowego o nazwie HP 300 firmy Hamlet-Protein.
Białko zawarte w tym produkcie charakteryzuje się wysoką wartością biologiczna - 80%,
jak również wysoką strawnością – 93%.
Pełny skład preparatu HP 300 znajduje się na stronie www.agsol.pl/ ( w zakładce HP 300 odnośnik pobierz atest).
Procesy technologiczne produkcji HP 300 spowodowały znaczny spadek , a w niektórych przypadkach prawie całkowite wyeliminowanie czynników antyżywieniowych.
Tabela 1.
Zawartość inhibitora trypsyny, białka antygenowego oraz strawność soi i produktów sojowych
Jak wynika z danych zawartych w tabeli 1 poziom inhibitora trypsyny w HP 300 jest 2-3 krotnie niższy w porównaniu z poekstrakcyjną śrutą sojową, a zawartość białka antygenowego jest śladowa.
Biorąc pod uwagę powyższe fakty należy stwierdzić, iż preparat HP 300 jest doskonałym produktem do sporządzania mieszanek paszowych dla prosiąt i warchlaków, a jego procentowy udział wynosić powinien:
1. prosięta ssące – 1-7 kg masy ciała – 10-20 %
2. odsadzenie- 6-9 kg masy ciała- 10-20 %
3. po odsadzeniu- 8-12 kg masy ciała- 5-15 %
Doświadczenia duńskie wskazują, iż zastosowanie preparatu HP 300 w mieszankach spowodowały znaczne ograniczenie występowania biegunek u prosiąt, pasza była chętnie pobierana, a wyniki produkcyjne uległy znacznej poprawie.
Tabela 2.
Wpływ preparatu HP 300 na wyniki produkcyjne w odchowie prosiąt.
bez HP 300 + HP 300
Dzienny przyrost do 30 kg (g/dzień) 413 458
Wiek osiągnięcia 30 kg (dni) 86 78
Upadki (%) 5 2,2
Podsumowanie
Nasze spostrzeżenia dotyczące tego produktu są zgodne z wynikami badań duńskich i potwierdzają celowość użycia preparatu HP 300 w komponowaniu mieszanek paszowych dla prosiąt i warchlaków.
Producenci używający tego produktu mają o wiele mniej problemów
z odchowem prosiąt i warchlaków, a koszty leczenia weterynaryjnego wyraźnie maleją.
Reasumując produkt firmy Hamlet-Protein jest godny polecenia wszędzie tam gdzie produkuje się prosięta i warchlaki. HP 300 stanowi alternatywę lub uzupełnienie dla takich surowców jak mączki rybne, produkty z krwi (plazma, hemoglobina) czy też produkty mleczne.
Zastanawiałeś się czy mieszać pasze?
Korzyści mówią same za siebie:
-niższe koszty produkcji
-większe przyrosty zwierząt
-lepsza zdrowotnośc stada
-mniejsze zużycie paszy
Zadzwoń na naszą infolinię a pomożemy Ci przejść na samodzielną produkcję pasz:
661 062 062
P.W."Agsol"Sp.J.
Z.Wróbel &A.Wielgus
Ul.Wójczańska 17
28-133 Pacanów
woj.świętokrzyskie
phone/fax:+48 41 376 53 40
+48 41 376 52 90
mobile:+48 601 956 541
607 914 007
e-mail biuro@agsol.pl
www.agsol.pl