Wykaz substancji szkodliwie wpływających na zdrowie zwierząt, jakość środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i środowisko
1. Kał, mocz oraz treść przewodu pokarmowego uzyskana w wyniku jego opróżnienia lub usunięcia, niezależnie od formy, w jakiej występują, oraz procesów, jakim zostały poddane, i zastosowanym dodatkom.
2. Skóra poddana działaniu substancji garbujących i odpady skóry wygarbowanej.
3. Nasiona i inne materiały siewne przeznaczone do reprodukcji, które zostały poddane działaniu środków ochrony roślin, oraz uzyskane z nich produkty uboczne.
4. Drewno, trociny i inne odpady otrzymane z drewna poddanego działaniu środków przeznaczonych do ochrony drewna.
5. Pozostałości z procesu oczyszczania ścieków komunalnych lub przemysłowych niezależnie od źródła pochodzenia tych ścieków, jak i zastosowanych technik i technologii oczyszczania, z wyjątkiem pozostałości uzyskiwanych z wody pochodzącej z niezależnych rurociągów przedsiębiorstw produkujących środki spożywcze lub środki żywienia zwierząt, wykorzystywanej w procesie produkcji tych środków, lecz nie zawierającej substancji niedozwolonych w żywieniu ludzi lub zwierząt.
6. Odpady komunalne.
7. Nieprzetworzone termicznie odpady z zakładów zbiorowego żywienia, z wyjątkiem artykułów żywnościowych pochodzenia roślinnego nie wykazujących cech zepsucia, lecz które jedynie ze względu na upływ terminu przydatności do spożycia zostały zakwalifikowane jako nieprzydatne do spożycia dla ludzi.
8. Materiały, z których są wykonane opakowania lub ich części, stosowane do pakowania produktów w przemyśle rolno-spożywczym.
9. Produkty białkowe uzyskane z drożdży z rodzaju Candida, wyhodowanych na n-alkanach.