Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Raport: w 2014 r. spadła liczba gospodarstw ekologicznych

23 września 2015
W 2014 r. po raz pierwszy od wstąpienia Polski do UE, o ponad 6 proc. do 25,4 tys. spadła liczba gospodarstw ekologicznych w naszym kraju. Natomiast coraz więcej jest przetwórni ekologicznych - wynika z raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Choć zainteresowanie żywnością ekologiczną w naszym kraju jest duże, to rodzime ekologiczne rolnictwo wytwarza niewiele produktów rynkowych.

 
Ok. 70 proc. produkcji ekologicznej - to pasze oraz łąki i pastwiska - wynika z raportu nt. rolnictwa ekologicznego w latach 2013-2014 przygotowanego przez IJHARS, który nadzoruje produkcję ekologiczną w Polsce.

 
Pod koniec grudnia 2013 r. w Polsce było zarejestrowanych 27 093 gospodarstw ekologicznych.

 
W latach 2013–2014 rolnicy stanowili ok. 98 proc. wszystkich producentów. W 2014 r. część rolników zrezygnowała z takiej produkcji. Największy spadek liczby producentów ekologicznych, w odniesieniu do 2013 r., odnotowano w województwach: małopolskim (-456), podkarpackim (-269) oraz świętokrzyskim (-212).

 
Inni producenci ekologiczni tj. przetwórcy produktów ekologicznych, importerzy żywności ekologicznej, pszczelarze czy rybacy zajmujący się akwakulturą zarówno w 2013 r., jak też w 2014 r. stanowili zaledwie 2 proc. wszystkich producentów ekologicznych.

 
Pod koniec 2014 r. działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 25 427 rolników. Najwięcej takich gospodarstw znajdowało się na terenie województw: warmińsko-mazurskiego (4234), zachodniopomorskiego (3526) oraz podlaskiego (3432). Najmniej producentów ekologicznych było w województwach: opolskim (81), śląskim (262).

 
Pomimo ogólnego spadku liczby producentów ekologicznych, wzrosła liczba przetwórni ekologicznych o 77 do 484. Więcej jest też importerów. Głównie urzędują oni na terenie województw: mazowieckiego (107), wielkopolskiego (57) oraz lubelskiego (48).

 
Produkcja ekologiczna w 2013 r. zajmowała ok. 4,5 proc. łącznej powierzchni ekologicznych użytków rolnych w Polsce i wynosiła ok. 670 tys. hektarów.

 
W 2014 r. zmniejszyła się o 1,8 proc. w stosunku do 2013 r. do 658 tys. ha. Najwięcej terenów ekologicznych było w województwach: zachodniopomorskim (129,4 tys. ha 0 ha), warmińsko-mazurskim (117 tys. ha) oraz podlaskim (ok. 65 tys. ha).

 
Najczęściej powierzchnia gospodarstw ekologicznych (28,2 proc.) wynosi od 10 do 20 ha, mniejsze 5 do 10 ha stanowiły 23,3 proc., natomiast gospodarstwa największe, powyżej 100 ha upraw ekologicznych, stanowiły 4,7 proc. ogólnej liczby gospodarstw ekologicznych.

 
Największy udział (35,8 proc.) w powierzchni upraw rolnych miały rośliny na paszę. Na drugim miejscu znajdowały się łąki i pastwiska, które zajmowały 31,5 proc. użytków rolnych. Zboża stanowiły 16,9 proc. ekologicznych użytków rolnych. Pozostałe grupy upraw zajmowały łącznie 15,8 proc. użytków rolnych, w tym uprawy sadownicze ok. 9 proc., a warzywa - 4 proc.

 
Gospodarstwa ekologiczne w naszym kraju zajmują się głównie produkcją roślinną, ponad 80 proc. miało wyłącznie taką produkcję, a pozostałe niecałe 20 proc.- mieszaną: roślinna i zwierzęcą. Dlatego tak trudno kupić krajowe ekologiczne produkty mięsne czy mleczne.

 
Polskie przetwórnie ekologiczne w poprzednich dwóch latach najczęściej przetwarzały owoce i warzywa – (29 proc.) oraz inne artykuły rolno-spożywcze (m.in. przyprawy, napoje, kakao, czekolady, wyroby cukiernicze, dania gotowe) – 28 proc. Udział przetwórstwa przemiału zbóż wynosił – ok. 24 proc. Zajmowały się też one produkcją ekologicznej kawy i herbaty (6,3 proc.), mięsa (4,9 proc.), mleka i wyrobu serów – (3,6 proc.), oraz produkcją cukru – 1,6 proc.

 
Produkcja mleka krowiego w 2013 r. wyniosła 273 tys. hektolitrów. W 2014 r. spadła ona o 7,6 proc. do ok. 252 tys. hektolitrów Produkcja ekologiczna przetworów z owoców i warzyw w 2013 r. wynosiła 709 tys. ton, a w następnym roku – 383,9 tys. ton. Zwiększył się w ub.r. natomiast wyrób serów o ponad 21 proc. w stosunku do 2013 r. i wyniósł 1093 ton.

 
O tym , że na polskim rynku produktów ekologicznych nie jest dobrze, świadczy fakt, że nie wszystkie zarejestrowane przetwórnie ekologiczne zajmują się wytwarzaniem takiej żywności. W 2014 r. z 484 przetwórni produkcję wykazało 356.

 
Autorzy raportu wskazują, że w 2014 r. zwiększyła się produkcja z upraw ekologicznych, natomiast wielkość produkcji produktów przetworzonych znacząco spadła.

 
Zdaniem Inspekcji, tendencja ta może być związana z trudnościami w sprzedaży przez producentów rolnych produktów ekologicznych do przetwórni. Z kolei przetwórnie ekologiczne mają trudności z uzyskaniem odpowiedniej ilości ekologicznych surowców do przetwórstwa, w związku z czym zmniejszyła się wielkość produkcji przetworzonej, a niektóre przetwórnie ekologiczne nie wytworzyły żadnych produktów ekologicznych.

POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 14 sierpnia 2024 ...

W najnowszym raporcie ESG można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące m.in. d...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę