Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Preparaty barwiące

18 października 2002
To specyficzna grupa preparatów stosowanych jako dodatki paszowe dla drobiu oraz ryb łososiowatych. Ich wprowadzenie do diet podyktowane jest określonymi upodobaniami konsumentów. Dotyczy to przede wszystkim barwy żółtek jaj. W naszych warunkach o wiele chętniej kupowane są jaja o intensywnym żółtym lub nawet pomarańczowym zabarwieniu. Również żółto zabarwione tuszki brojlerów łatwiej znajdują nabywców. 

Zabarwienie jaj i tuszek jest wynikiem obecności w paszy barwników ksantofilowych. Ptaki żywione tradycyjnie, zwłaszcza w okresie letnim, posiadały cechy pożądane przez konsumenta. W związku ze zmianami żywienia wynikającymi z intensyfikacji produkcji drobiarskiej, pojawiła się konieczność stosowania dodatków barwiących. Źródłem barwników mogą być pasze bogate w karotenoidy jak np.: ziarno kukurydzy, susze z zielonek lub preparaty barwiące. Barwnikami naturalnymi mogą być m.in. karoteny (po przemianie do witaminy A tracą właściwości barwiące), ksantofile, a wśród nich: luteina, kantaksantyna, wiolaksantyna, zeaksantyna, cytranaksantyna, kryptaksantyna. Te dwa ostatnie przechodząc w witaminę A tracą właściwości barwiące.

Pełnodawkowe mieszanki dla drobiu, mające w swoim składzie kukurydzę oraz dodatek suszu z zielonek, zawierają na ogół wystarczającą ilość ksantofilu do żółtego zabarwienia jaj lub tuszek ptaków.

Obecnie na rynku preparaty mogą zawierać barwniki dwojakiego pochodzenia:

  • naturalnego – są wyciągami z roślin. Źródłem barwników mogą być np.: płatki kwiatków nagietka, aksamitki, a także papryka czerwona. Bogate w nie są także: dynia, odpady owoców cytrusowych, pomidory oraz niektóre grzyby np. kurka (pieprznik jadalny). Na bazie niektórych produkowane są preparaty handlowe.
  • syntetycznego – powstałe w wyniku syntezy chemicznej. Tą drogą otrzymywane są kantaksantyna (barwnik czerwony), astaksantyna (barwnik różowy) oraz ester etylowy kwasu ß-apo-8-karotenowego (barwnik żółty).

Stosowanie dodatków barwiących ma uzasadnienie przede wszystkim w odniesieniu do mieszanek, które ubogie są w barwniki naturalne (np. zawierających krajowe zboża) oraz w rejonach gdzie konsumenci poszukują zabarwionych jaj lub tuszek. 


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 14 sierpnia 2024 ...

W najnowszym raporcie ESG można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące m.in. d...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę