Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Oswajanie z GMO

5 stycznia 2010
Europejscy konsumenci z coraz mniejszą obawą spoglądają na żywność genetycznie zmodyfikowaną.
Ostatnie badania opinii publicznej pokazały, że 44% Europejczyków kupowałoby takie produkty pod warunkiem, że będą one dopuszczone do obrotu, przez odpowiednie jednostki kontrolne.

Powodów takich zmian jest kilka. Choćby to, że przy produkcji genetycznie zmienionych organizmów, stosuje się mniejsze ilości pestycydów.

Nie bez znaczenia jest też szansa na rozwiązanie światowego problemu głodu. W Unii Europejskiej obowiązuje znakowanie produktów spożywczych zawierających surowce genetycznie zmodyfikowane, jeśli ich ilość przekracza 0,9%.


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 14 sierpnia 2024 ...

W najnowszym raporcie ESG można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące m.in. d...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę