MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Króliczy krach

31 marca 2009
W ubiegłym roku wiele ferm króliczych na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku splajtowało. Tak niskich cen nie było od kilkunastu lat. Hodowcy mówią krótko – to krach.
Główną przyczyną jest niska cena: około 4 zł za kilogram. To prawie dwa razy mniej niż przed rokiem.

Wprawdzie pasze również staniały ale tylko o kilkanaście procent. Na dodatek ich jakość się pogorszyła.

Dziś mięso królicze z Polski trafia do Niemiec, Holandii i Włoch, interesują się nim też Czesi. U nas przegrywa jednak ceną z chińskimi królikami.


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 14 sierpnia 2024 ...

W najnowszym raporcie ESG można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące m.in. d...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę