Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Konferencja Sano

30 stycznia 2002

prof. dr hab. Henryk Fandrejewski, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna

Instytut Żywienia i Fizjologii Zwierząt prowadzi szereg badań, które umożliwiają określenie zapotrzebowania świń na energię i składniki pokarmowe oraz pozwalają stwierdzić wpływ poszczególnych składników (np.aminokwasów) na tempo wzrostu i skład ciała. Wyniki doświadczeń są później wykorzystywane między innymi przy opracowywaniu Norm Żywienia Świń, które Instytut wydaje. 

Energia

W wielu badaniach dowiedziono, że dla uzyskania optymalnego wzrostu i mięsności świń oraz dla wykorzystania pozostałych składników pokarmowych zasadnicze znaczenie ma zaopatrzenie energetyczne świń. Z przeprowadzonego doświadczenia (tab. 1) jednoznacznie wynika, że zwiększając w mieszance o tej samej zawartości lizyny (9 g) koncentrację energii z 11,8 do 13,4 MJ można uzyskać znaczny wzrost przyrostów dziennych z 673 g do 917 g ( o 244 g!) oraz o 27 g zwiększyć odłożenie białka (ze 114 g do 141 g). Dzięki temu poprawia się też wykorzystanie energii.

Białko i aminokwasy

Obecnie białko traktowane jest wyłącznie jako źródło aminokwasów egzogennych. Tak więc można żywić świnie mieszankami o niższym poziomie białka, pod warunkiem, ze będą uzupełnione aminokwasy egzogenne: lizyna, metionina, treonina. Wówczas wartość biologiczna białka będzie wyższa i jego wykorzystanie lepsze. Świadczą o tym też wyniki przeprowadzonego doświadczenia (tab. 2). Przy tej samej ilości energii i białka dodatek lizyny w ilości 0,15 i 0,30% spowodował wzrost przyrostów z 673 g do 778 g i 808 g, a tym samym wzrosło odłożenie białka i wykorzystanie paszy.
W żywieniu świń powinno unikać się zbyt wysokiego poziomu białka, gdyż wówczas nie będzie ono dobrze wykorzystane przez organizm. W przeprowadzonym doświadczeniu (tab. 3)
lepiej wykorzystana była mieszanka o 1 5% białka niż o 18% białka.

Niewątpliwie ciekawym zagadnieniem są zależności pomiędzy zawartością białka czy aminokwasów w dawce, a odkładaniem białka w ciele. Okazuje się, że najwyższy wpływ na odłożenie białka ma bilansowanie dawki w oparciu o aminokwasy strawne do końca jelita (r=0,82). Niestety zapotrzebowanie świń na aminokwasy strawne do końca jelita nie jest łatwo jednoznacznie ustalić. Tak samo nie dla wszystkich pasz znamy zawartość aminokwasów strawnych. Ale w nowych Normach Żywienia Świń zostaną uwzględnione również aminokwasy strawne do końca jelita cienkiego.

Żywienie a genotyp

Mało jeszcze poznanym, a ciekawym zagadnieniem są zależności pomiędzy genotypem a żywieniem. A przecież żywimy różne rasy, krzyżówki dwu-, trzy-, czterorasowe, czy hybrydy. Każda z nich różni się składem organizmu, budową, pobraniem paszy, ma różne tempo wzrostu. W przeprowadzonych doświadczeniach porównywano pod względem żywieniowym różne rasy i linie. Porównując na przykład najbardziej mięsną rasę pietrain z linią 990 można zauważyć jak wielkie są różnice pomiędzy tymi dwoma genotypami. Linia 990 wykazuje lepszą żerność, wyższe przyrosty, lepsze wykorzystanie paszy, dziennie odkłada więcej białka i tłuszczu. A więc wysoka mięsność rasy pietrain wynika jedynie z genetycznej predyspozycji do niewielkiego odkładania tłuszczu.

Tab. 1 Wpływ pobierania energii metabolicznej na tempo wzrostu świń (30-60 kg m.c)

Koncentracja EM MJ/kg 11,8 13,4
Lizyny g /kg 9,0 9,0
Średni dzienny przyrost g 673 917
Wykorzystanie ME MJ/kg 36 33
Odłożenie białka g/dz 114 141

Tab. 2 Wpływ poziomu białka w zbilansowanych dietach na wyniki tuczu

Cechy

Pozniom białka (25-70 kg)

18% 15% Różnica
Przyrosty dzienne g 768 801 33
Wykorzystanie paszy 2,69 2,60 0,09
Odłożenie białka g 129 137 8
Odłożenie tłuszczu g 138 143 5
Białko/tłuszcz 1,00 1,02 0,02
Wykorzystanie białka % 35,1 43,8 8,8

Tab. 3 Wpływ dodatku lizyny do paszy (tucz 25-70 kg)

Cechy

Dodatek lizyny

-

0,15% 0,30%
Przyrosty dzienne g/dz 673 778 808
Odłożenie białka g/dz 98 122 133
Wykorzystanie paszy kg/kg 3,1 2,7 2,6
Wykorzystanie białka % 34 36 38
Tłuszcz w przyroście dziennym % 23 19 17

 


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 14 sierpnia 2024 ...

W najnowszym raporcie ESG można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące m.in. d...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę