MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Jak wyprodukować dobrą sianokiszonkę

25 maja 2004

Michał Kot, specjalista z WODR w Olsztynie, radzi jak należy przygotwać dobrą sianokiszonkę. Trawy na sianokiszonki należy zbierać w fazie od początku do pełni kłoszenia wiodących gatunków traw.

- Stosować należy dwufazowy zbiór polegający na podsuszaniu skoszonych traw poprzez przetrząsanie pokosów oraz skupianie w wały, a następnie zbiór przyczepą samozbierającą.

- Trawy należy podsuszać poprzez przetrząsanie natychmiast po skoszeniu (nie pozwalać na tzw. leżakowanie traw ze względu na zachodzącą szkodliwą fermentację w warunkach wysokiej zawartości wody w masie roślinnej ok. 85 procent.)

- Żeby uzyskać surowiec do zakiszania lepszej jakości (o wyższej koncentracji składników pokarmowych) niezbędne jest podsuszanie traw do ok. 35 procent zawartości suchej masy.

- Czas podsuszania w warunkach słonecznej pogody to 1-1,5 dnia, po dwu lub trzykrotnym przetrząsaniu zielonki. W praktyce określa się stopień podsuszenia gdy skręca się powrósło i nie ma na dłoni mokrego śladu, lecz również nie pękają źdźbła traw (nadmierne przesuszenie).

- Po skupieniu podsuszonej trawy w wały, zbierać przyczepą samozbierającą do silosu. (Przy zbyt zdrewniałych łodygach niezbędne jest cięcie w sieczkę).

- Silos należy napełniać (w możliwie krótkim czasie 1-2 dni wykorzystując pogodę bezdeszczową) kolejnymi warstwami o grubości ok. 25 cm intensywnie ugniatając ciągnikiem kołowym lub gąsiennicowym.

- Dla ułatwienia procesu kiszenia zaleca się się stosować konserwanty typu: 50 procentowego kwasu mlekowego, KemiSile, benzoesan sodu, microsil, cornsil, bactozym. Środek konserwujący w formie preparatu stężonego jak np. KemiSile czy 50 procentowy kwas mlekowy - należy rozcieńczyć wodą przynajmniej 1: 1, ze względu na silnie żrące właściwości, co ma zasadnicze znaczenie przy zmiękczaniu włókna roślin grubołodygowych (kiszenie bobiku, kukurydzy, łubinu). Można dodawać również melasę, śrutę zbożową, serwatkę itp. jako pożywkę dla bakterii kwasu mlekowego, co ułatwia proces kiszenia przy zakiszaniu roślin o wysokiej zawartości białka np. trawy z koniczynami, lucerna, bobik.

- Przy nadmiernym przesuszeniu i sprężynowaniu traw podczas ugniatania, stosować świeże trawy zielone niedosuszone na wierzch warstwy ugniatanej.

- Zbiornik silosowy dokładnie zabezpieczyć folią kiszonkarską przed dostępem powietrza (fermentacja kwasu mlekowego, konserwująca pasze, wymaga warunków beztlenowych). Pod folię dać 15 centymetrową warstwę słomy dla ochrony kiszonki przed wpływem czynników atmosferycznych (zapobiega pleśnieniu wierzchniej warstwy biomasy).

W warunkach niekorzystnej pogody nie można pozwalać na leżakowanie traw skoszonych, lecz w krótkim czasie przetrząsać trawy i napełniać silos. Następnie zabezpieczać folią, aby masa surowca znajdująca się w silosie nie została nasiąknięta wodą z opadów, zanim następne partie biomasy roślinnej nie zostaną zebrane z łąki.


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 14 sierpnia 2024 ...

W najnowszym raporcie ESG można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące m.in. d...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę