[DUNBOYNE, Irlandia] – W powietrzu czuć jesień. Wraz ze spadkiem temperatur, który przyniósł nam ulgę po intensywnych letnich upałach, hodowcy świń zaczną przygotowywać swoje obiekty do zmiany warunków pogodowych.
„Podobnie jak podczas letnich upałów, w sezonie jesienno-zimowym konieczna jest prawidłowa wentylacja”, powiedział Russell Gilliam, szef działu hodowli świń Alltech w USA. „Podczas zimniejszych miesięcy należy utrzymać prawidłową wymianę powietrza, unikając przy tym dużych wahań temperatur w chlewni”.
Według Gilliama na skuteczny program poprawy jakości powietrza w chlewniach powinny składać się następujące działania:
- Sprawdzenie, czy wszystkie wentylatory prawidłowo pracują. Oczyszczenie skrzydeł wiatraków, sprawdzenie silników oraz zapewnienie prawidłowej pracy termostatów.
- Sprawdzenie skrzydeł i osłon wiatraków pod kątem uszkodzeń i rdzy, a jeśli są starsze niż 10–15 lat – całkowita wymiana tych elementów.
- Dokładne sprawdzenie kurtyn zabezpieczających pod kątem sprawności ich zamykania oraz usunięcie wszelkich zanieczyszczeń i oczyszczenie sprzętu przed pierwszymi opadami śniegu.
- Sprawdzenie zbiorników z propanem pod kątem przecieków oraz kontrola sprawności działania wszelkich dodatkowych źródeł ciepła.
- Sprawdzenie programu ochrony przed gryzoniami.
Chociaż wszystkie te rady są ważne dla utrzymania bezpieczeństwa chlewni zarówno dla trzody jak i pracowników, hodowcy powinni również rozważyć wprowadzenie do diety świń dodatków paszowych, które pomogą walczyć z nadmiernym gromadzeniem się amoniaku w powietrzu. Amoniak jest toksycznym gazem, który w dużym stężeniu może powodować uszkodzenie komórek nabłonka układu oddechowego, wywołując w chlewniach nawracające zachorowania. Gaz ten, powstający w wyniku aktywności mikroorganizmów rozkładających odchody i ściółkę może prowadzić do zwiększenia przypadków martwych urodzeń, tzw. zapachu knurzego, obgryzania ogonów, chorób układu oddechowego, jak również powodować poważne problemy zdrowotne u ludzi. Wiele czynników związanych z zarządzaniem obiektem może przyczynić się do pogorszenia jakości powietrza oraz wzrostu stężenia amoniaku, w tym zarówno nadmierna ilość substancji odżywczych w diecie, jak i pogorszona cyrkulacja powietrza.
Jednym ze sposobów ograniczenia emisji szkodliwych substancji i zachowania dobrej jakości powietrza, który wielu hodowców uznało za bezpieczny i naturalny, jest dodanie do pasz ekstraktu z juki, która wiąże amoniak.
Ekstrakt z
yucca schidigera znany jest z tego, że ma zdolność obniżania emisji szkodliwych substancji z odchodów oraz poziomu amoniaku w pomieszczeniach dla zwierząt, gdy jest używany jako dodatek paszowy (DE-ODORASE®). Ekstrakt z juki utrzymuje woń odchodów i stężenie amoniaku na poziomie wystarczającym do zachowania zdrowia układu oddechowego trzody, tworząc zdrowsze środowisko dla zwierząt oraz dla samego hodowcy.
„Ograniczenie cyrkulacji powietrza oraz zwiększony poziom stężenia amoniaku są nie do uniknięcia w chlewni w okresie jesienno-zimowym. Hodowcy powinni więc zadbać o to, by ich chlewnie były przygotowane na długą zimę, co zapobiegnie problemom oddechowym i zdrowotnym zwierząt i pracowników”, powiedział Gilliam. „Korzystanie z nowych technologii oraz opracowanie planu zarządzania obiektem pomoże producentom wieprzowiny lepiej radzić sobie z trudnościami wynikającymi z czekających nas niskich temperatur”.
6517999
1