Beta karoten, wbrew panującej opinii, nie może być zastąpiony witaminą A. Jego brak, nawet przy dobrym zaopatrzeniu w witaminę A, prowadzi do groźnych dla bydła zaburzeń gruczołów rozrodczych oraz innych narządów uzależnionych od ich funkcjonowania. Zaburzenia te ujemnie wpływają na zdolności reprodukcyjne zwierząt, co objawia się następująco:
Zapotrzebowanie bydła na beta karoten ustala się na podstawie jego zawartości w surowicy krwi: poziom do 200 mg/100 ml uznaje się za dostateczny lub dobry, poziom 500 mg/100 ml za optymalny. Dobowe zaopatrzenie krowy mlecznej na beta karoten waha się w granicach 80 - 100 mg i zależy od jej wydajności. Za wystarczającą dawkę bytową uznano 30 mg/100 kg masy ciała zwierzęcia, natomiast za produkcyjną - 25 mg.
Okres letniego żywienia zielonkami zapewnia zwierzętom dostateczne pokrycie w beta karoten i pozwala na zgromadzenie rezerw na około 60 dni żywienia zimowego Świeża zielonka zawiera ok. 40 mg tego składnika w 1 kg, tj. ok. 250 mg w przeliczeniu na 1 kg suchej masy. Pełne pokrycie w beta karoten uzyskuje się również dzięki żywieniu kiszonkami z młodych traw, zbieranych w fazie strzelania w źdźbło (40 - 120 mg w 1 kg suchej masy). 1 kg dobrego siana zawiera od 15 do 30 mg beta karotenu, natomiast siana złej jakości, zaledwie 2 - 3 mg.
Zawartość beta karotenu w paszy:
Pasza |
Zawartość beta karotenu w 1 kg suchej masy |
Młoda trawa, lucerna, koniczyna |
do 250 |
1 kg zielonej masy (przeciętnej) |
ok. 40 |
Kiszonka z liści buraków okopowych |
1-10 |
Kiszonka z kukurydzy |
0,5 - 3 |
Siano bardzo dobre |
15 - 30 |
Siano złej jakości |
2 - 3 |
Największe ilości karotenu występują w roślinach, w porze wschodu słońca.
W godzinach południowych jego zawartość zmniejsza się 2 - 3 - krotnie.
Znaczne straty tego składnika następują także w trakcie sprzętu, suszenia,
konserwacji i przechowywania pasz.
Żywienie bydła kiszonką z kukurydzy, jak również burakami, kiszonką z liści
buraczanych lub późno koszonym i długo przechowywanym sianem, powoduje głębokie
niedobory beta karotenu, dlatego należy go uzupełniać. Doskonale do tego celu
nadają się: marchew pastewna, czerwona i żółta (1 kg zawiera 10 - 200 mg
beta karotenu). Zadawana zwierzętom marchew musi być czysta i rozdrobniona.
Najlepsze efekty uzyskuje się, jeśli wymieszana jest z innymi paszami. Można
ją także skarmiać w postaci kiszonki, sporządzonej z pociętych korzeni wraz
z nacią, z dodatkiem plew pszennych w proporcji: 5 kg marchwi + 1 kg plew.
Marchew pastewna zawiera cukier prosty - fruktozę, kisi się więc doskonale, a
wartość takiej kiszonki jest wyższa niż świeżej marchwi.
Skarmianie świeżej marchwi:
Marchew może być stosowana również w żywieniu buhai rozpłodowych, bydła opasowego, koni, owiec, trzody chlewnej i drobiu. Pod względem wydajności jednostek skrobiowych i zawartości białka strawnego z 1 hektara dorównuje ona burakom, lecz jako jedyna spośród roślin okopowych pastewnych - zawiera beta karoten.
Źródło : Artykuł Ewy Kozubek opublikowany w nr 5/2000 "Częstochowskiej Gazety Rolniczej"