Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Beta karoten w żywieniu bydła

19 czerwca 2002

Beta karoten, wbrew panującej opinii, nie może być zastąpiony witaminą A. Jego brak, nawet przy dobrym zaopatrzeniu w witaminę A, prowadzi do groźnych dla bydła zaburzeń gruczołów rozrodczych oraz innych narządów uzależnionych od ich funkcjonowania. Zaburzenia te ujemnie wpływają na zdolności reprodukcyjne zwierząt, co objawia się następująco:

  • słabe i przewlekłe, często niezauważalne ruje,
  • nieregularne cykle płciowe (ok. 60 % cykli krów),
  • opóźnione jajeczkowanie - optymalna pora unasiennienia nie daje się dokładnie określić, co powoduje zmniejszenie liczby zapłodnień i przedłużanie okresu międzywycieleniowego,
  • niedorozwój ciałka żółtego - ujemnie wpływa na przebieg cyklu płodowego i prowadzi do tworzenia się torbieli, obumierania zarodka lub poronień (w 6-7 tygodniu ciąży),
  • cielęta są słabe i częściej chorują na zapalenie przewodu pokarmowego (biegunki).

Zapotrzebowanie bydła na beta karoten ustala się na podstawie jego zawartości w surowicy krwi: poziom do 200 mg/100 ml uznaje się za dostateczny lub dobry, poziom 500 mg/100 ml za optymalny. Dobowe zaopatrzenie krowy mlecznej na beta karoten waha się w granicach 80 - 100 mg i zależy od jej wydajności. Za wystarczającą dawkę bytową uznano 30 mg/100 kg masy ciała zwierzęcia, natomiast za produkcyjną - 25 mg.

Okres letniego żywienia zielonkami zapewnia zwierzętom dostateczne pokrycie w beta karoten i pozwala na zgromadzenie rezerw na około 60 dni żywienia zimowego Świeża zielonka zawiera ok. 40 mg tego składnika w 1 kg, tj. ok. 250 mg w przeliczeniu na 1 kg suchej masy. Pełne pokrycie w beta karoten uzyskuje się również dzięki żywieniu kiszonkami z młodych traw, zbieranych w fazie strzelania w źdźbło (40 - 120 mg w 1 kg suchej masy). 1 kg dobrego siana zawiera od 15 do 30 mg beta karotenu, natomiast siana złej jakości, zaledwie 2 - 3 mg.

Zawartość beta karotenu w paszy:

Pasza

Zawartość beta karotenu w 1 kg suchej masy
[mg]

Młoda trawa, lucerna, koniczyna

do 250

1 kg zielonej masy (przeciętnej)

ok. 40

Kiszonka z liści buraków okopowych

1-10

Kiszonka z kukurydzy

0,5 - 3

Siano bardzo dobre

15 - 30

Siano złej jakości

2 - 3

Największe ilości karotenu występują w roślinach, w porze wschodu słońca. W godzinach południowych jego zawartość zmniejsza się 2 - 3 - krotnie. Znaczne straty tego składnika następują także w trakcie sprzętu, suszenia, konserwacji i przechowywania pasz.
Żywienie bydła kiszonką z kukurydzy, jak również burakami, kiszonką z liści buraczanych lub późno koszonym i długo przechowywanym sianem, powoduje głębokie niedobory beta karotenu, dlatego należy go uzupełniać. Doskonale do tego celu nadają się: marchew pastewna, czerwona i żółta (1 kg zawiera 10 - 200 mg beta karotenu). Zadawana zwierzętom marchew musi być czysta i rozdrobniona. Najlepsze efekty uzyskuje się, jeśli wymieszana jest z innymi paszami. Można ją także skarmiać w postaci kiszonki, sporządzonej z pociętych korzeni wraz z nacią, z dodatkiem plew pszennych w proporcji: 5 kg marchwi + 1 kg plew. Marchew pastewna zawiera cukier prosty - fruktozę, kisi się więc doskonale, a wartość takiej kiszonki jest wyższa niż świeżej marchwi.

Skarmianie świeżej marchwi:

  • krowy - 10 - 12 kg dziennie; pozyskiwane masło jest smaczniejsze i bardziej żółte,
  • cielęta - można podawać już od 30 dnia życia, początkowo ok. 0,5 kg dziennie, w wieku 4 miesięcy 3 - 4 kg dziennie na jedną sztukę.
  • młodzież hodowlana - 4 - 8 kg dziennie /szt.

Marchew może być stosowana również w żywieniu buhai rozpłodowych, bydła opasowego, koni, owiec, trzody chlewnej i drobiu. Pod względem wydajności jednostek skrobiowych i zawartości białka strawnego z 1 hektara dorównuje ona burakom, lecz jako jedyna spośród roślin okopowych pastewnych - zawiera beta karoten.

 

Źródło : Artykuł Ewy Kozubek opublikowany w nr 5/2000 "Częstochowskiej Gazety Rolniczej"

POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 14 sierpnia 2024 ...

W najnowszym raporcie ESG można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące m.in. d...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę